Asemic Languages (2016)
So Kanno & Yang02

Drawing machine

Letters zijn een middel tot visuele communicatie en een manier om een taal vast te leggen. Over de hele wereld hebben beschavingen verschillende soorten letters ontwikkeld om hun cultuur en geschiedenis vest te leggen. Dit project focust louter op de vorm van letters en niet op hun betekenis. Door middel van artificiële intelligentie werden de vormen en patronen van letters aangeleerd, zonder dat hun betekenis een rol speelt. Een plotter tekent lijnen die eruitzien als letters en zinnen, maar geen enkele betekenis hebben. Voor de verwezenlijking van Ansemic Languages verzamelden de makers handgeschreven teksten ? verklaringen of beschrijvingen van hun werk ? van een internationaal gezelschap van tien kunstenaars in tien verschillende talen. Door middel van artificiële intelligentie werden de vormen van de letters van elk taalsysteem en ook de typische kenmerken van elk handschrift aangeleerd en ingevoerd in een plotter. Deze schrijft teksten alsof ze iets belangrijks betekenen, maar tegelijk lijken ze ook te willen misleiden.

Letters zijn een middel tot visuele communicatie en een manier om een taal vast te leggen. Over de hele wereld hebben beschavingen verschillende soorten letters ontwikkeld om hun cultuur en geschiedenis vast te leggen. Dit project focust louter op de vorm van letters en niet op hun betekenis. Door middel van artificiële intelligentie werden de vormen en patronen van letters aangeleerd, zonder dat hun betekenis een rol speelt. Een plotter tekent lijnen die eruitzien als letters en zinnen, maar geen enkele betekenis hebben. Asemic Languages werd voor het eerst voorgesteld op het internationale kunstfestival Aichi Triennale 2016. Voor de verwezenlijking ervan verzamelden de makers handgeschreven teksten ? verklaringen of beschrijvingen van hun werk ? van een internationaal gezelschap van tien kunstenaars in tien verschillende talen. Door middel van artificiële intelligentie werden de vormen van de letters van elk taalsysteem en ook de typische kenmerken van elk handschrift aangeleerd en ingevoerd in een plotter. Deze schrijft teksten alsof ze iets belangrijks betekenen, maar tegelijk lijken ze ook te willen misleiden.

Yang02

Yang02 maakt kunst door middel van digitale media en laat zich inspireren door graffiti, streetart en andere expressievormen in de openbare ruimte. Met zijn door middel van digitale hardware en software tot stand gekomen werken, die hij op een ongedwongen, vrije manier presenteert, zaait hij twijfel over geldende opvattingen en zet bestaande waardesystemen op de helling.

Media