dist.duo (2018)
Kenny Wong Chi-Chuen

Computational kinetic sculpture

dist.duo is geïnspireerd door het moment van intimiteit bij oogcontact en de onbeperkte variabelen in relaties. ?dist.? is een afkorting van ?distance? of district. Het is ook een term die veel voorkomt in mathematische en programmeringsterminologie, waar hij staat voor afstandsberekening. In dit werk verwijst de term zowel naar relationele als naar mathematische afstand. Verbinding en afstandelijkheid: de ritmische dans en chaotische botsing tussen beide creëert een metafoor voor de kortstondige, tijdelijke relatie die tussen beide bestaat. Dist.duo combineert de kinetische interventie van de pendelbeweging met digitale sensoren. Als de snelheid van de schijven verandert, ontstaan er richtinggevende krachten, die het evenwicht veranderen en de pendels in beweging zetten. De kinetische beweging en de digitale schermen combineren bewust rationele en irrationele regels, die een relatie tussen beide identieke machines doet ontstaan. Als de schermen te dicht bij elkaar komen, draaien ze, om een botsing te voorkomen en ze zijn daarvoor totaal afhankelijk van de sensoren van de gyroscoop.

dist.duo is geïnspireerd door het moment van intimiteit bij oogcontact en de onbeperkte variabelen in relaties. ?dist.? is een afkorting van ?distance? (afstand) of district. Het is ook een term die veel voorkomt in mathematische en programmeringsterminologie, waar hij staat voor ?distance calculation? afstandsberekening). In dit werk verwijst de term zowel naar relationele als naar mathematische afstand. In ons dagelijkse leven hebben we vluchtige contacten met mensen. Van tijd tot tijd synchroniseren we met elkaar of weren we elkaar af. Verbinding en afstandelijkheid: de ritmische dans en chaotische botsing tussen beide creëert een metafoor voor de kortstondige, tijdelijke relatie die tussen beide bestaat. Het werk combineert de kinetische interventie van de pendelbeweging met digitale sensoren. De ronddraaiende schijven zijn de enige drijfkracht van de pendels. Als de snelheid van de schijven verandert, ontstaan er richtinggevende krachten, die het evenwicht veranderen en de pendels in beweging zetten. De software van elke pendel genereert individueel willekeurige snelheden, zodat de ritmes van de slingerbewegingen altijd onzeker zijn. Als de schermen te dicht bij elkaar komen, draaien ze, om een botsing te voorkomen en ze zijn daarvoor totaal afhankelijk van de sensoren van de gyroscopen. De kinetische beweging en de digitale schermen combineren bewust rationele en irrationele regels, die een relatie tussen beide identieke machines doet ontstaan.

Kenny Wong Chi-Chuen

Het werk van Kenny Wong Chi-Chuen onderzoekt de gevoelige relatie tussen alledaagse ervaringen en waarnemingsprikkels door analoge en digitale voorstellingen met elkaar te combineren. Wong exploreert visuele patronen, bewegingen en geluidstexturen en construeert werken in de vorm van gedigitaliseerde kinetische sculpturen. Wong is actief als samenwerkend kunstenaar, multimediadesigner, mechanica-ingenieur/designer en kunstonderzoeker.

Media