Bearing (2018)
Greg Marshall

single channel video

Bearing is een machineachtige kunstvideo van Greg Marshall. Het is samengesteld uit aan Google ontleende 360° -opnames van Jemen gecombineerd met gegevens van 327 militaire drone-aanvallen die de VS tussen 2002 en 2018 op Jemen uitvoerden. De gegevens van elke drone-aanval werden dan verder verwerkt naargelang hun geografische lengte- en breedtegraad, en dan opnieuw in kaart gebracht op een vlak beeld. De camera toont dan de wisselende coördinaten en het tijdstip van elke aanval, en visualiseert de periode van 17 jaar in een animatie van ongeveer 2,5 minuten. Een spiegelende bol toont of verbergt de omgeving voorbij ons gezichtsveld, maar laat ook de ernst van elke aanval zien in termen van het gemaakt dodental, terwijl zijn beeld bevriest in relatie tot de camera. Bearing presenteert en toont als een stille getuige gegevens van logische parameters waarin de kunstenaar de effecten onderzoekt van technologie, consequentie, dislocatie, militarisme en de notie van macht. De video is een conceptuele voortzetting van een vorige video van 2016 met de titel Drone, die gebruik maakt van gegevens van nieuwsfilms overgenomen van Google Alerts uit 2013 die gedecodeerd zijn en voorgesteld in 3D kleur en bump data.

bearing is een machineachtige kunstvideo van Greg Marshall. Hij is samengesteld uit aan Google ontleende 360°-opnames van Jemen gecombineerd met gegevens van 327 militaire drone-aanvallen die de VS tussen 2002 en 2018 op Jemen uitvoerden. Volgens het Bureau of Investigative Journalism hadden vrijwel alle aanvallen plaats tussen 2009 en 2018. De gegevens van elke drone-aanval werden dan verder verwerkt naargelang hun geografische lengte- en breedtegraad, en dan opnieuw in kaart gebracht op een vlak beeld. De camera toont dan de wisselende coördinaten en het tijdstip van elke aanval, en visualiseert de periode van 17 jaar in een animatie van ongeveer 2,5 minuten. De beelden van Jemen zijn samengebracht volgens uur van de dag en weersomstandigheden, opgenomen in een gesynchroniseerde rotatie van een jaarlijkse omwenteling. Een spiegelende bol toont of verbergt de omgeving voorbij ons gezichtsveld, maar laat ook de ernst van elke aanval zien in termen van het gemaakte dodental, terwijl zijn beeld bevriest in relatie tot de camera. De internetbeelden dateren van 2016 tot 2018 en tonen verschillende regio?s en steden van Jemen, gebieden zonder speciaal belang ? een soort geografische snapshot van het land. Op de meeste van deze beelden zijn geen sporen van de burgeroorlog of van drone-aanvallen te zien. Bearing presenteert en toont als een stille getuige gegevens van logische parameters waarin de kunstenaar de effecten onderzoekt van technologie, consequentie, dislocatie, militarisme en de notie van macht. De video is een conceptuele voortzetting van een vorige video van 2016 met de titel Drone, die gebruikmaakt van gegevens van nieuwsfilms overgenomen van Google Alerts uit 2013 die gecodeerd zijn en voorgesteld in 3D-kleur en bump data.

Greg Marshall

Greg Marshall is een videokunstenaar uit West-Canada. De experimentele video bearing zal getoond worden in Schotland en Berlijn en vroeger werk van hem was onlangs te zien op Cyfest11-festivals in New York, Sint-Petersburg, Kaliningrad, en het 30th European Media Art Festival (EMAF) in 2017 in Osnabrück, Duitsland en in 2016 ook op twee festivals voor mediakunst in de VS. Begin 2017 voltooide hij een deels geanimeerde documentaire van 42 minuten die de notie van oorlog onderzoekt op basis van de ervaringen van veteranen en burgers die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. In zijn werk onderzoekt hij vaak de effecten en relaties tussen oorlog en technologie. Zijn eerste documentaire focuste op de persoonlijke verhalen over de betrokkenheid van Canada bij de Koude Oorlog door het NORAD-verdrag. Hij werkt als freelance ontwerper van visuele effecten en leverde onlangs digitale animatie en visuele effecten voor de bekroonde documentaire reeks Equus: Origins van CBC Television. In 1994 behaalde hij een Dean?s List Fine Artsdiploma van het Alberta College of Art and Design (nu Alberta University for the Arts).

Media