Staalhemel (2009)
Christoph De Boeck

Staalhemel is een interactieve installatie die bestaat uit 16 stalen segmenten, opgehangen op normale plafondhoogte. Het werk kwam tot stand in samenwerking met onderzoekscentrum IMEC. Terwijl de bezoeker door de ruimte wandelt tikken metalen pinnen ritmische patronen op de stalen platen. Deze worden geactiveerd door de hersengolven van de bezoeker die een draagbare EEG-scanner draagt.

Het getik confronteert de bezoeker met een akoestische representatie van de elektrische hersenactiviteiten die aan de scalp worden gemeten. Al onze mentale en psychologische processen worden geregeld door een myriade van vergankelijke circuits in een onzichtbare en obscure plaats in de kruin van ons hoofd. Ons zelfbewustzijn is het meest frequent gebruikte van deze netwerken. Deze intieme topografie wordt weerspiegeld in de overkoepelende stalen matrix doordat de elementen worden weergegeven als veranderde ritmes en combinaties waardoor jouw aanwezigheid wordt getransformeerd tot macroscopische dimensies. Het werk creëert een ruimte van reflectie, zowel op als door de werking van jouw geest. Deze paradox zou dus kunnen worden beschreven als een denken dat tracht om het moment van het eigen ontstaan te bevatten. De onmogelijkheid van deze absolute transparantie laat de bezoeker achter, zijn eigen focus najagend, terwijl de machine die van hem steelt.

Christoph De Boeck

Christoph De Boeck benadert geluid als een visueel en tactiel medium. In zijn installaties blijkt geluid een tastbare aanwezigheid te zijn. De ruimtelijke organisatie van geluidsbronnen, de materiaalkeuze in media en de methode voor geluidsoverdracht maken allemaal deel uit van De Boecks permanente onderzoek naar hoe geluid zich verhoudt tot een omgeving en tot menselijke aanwezigheid. De dynamische spatialisering van geluid confronteert de bezoeker met het idee van akoestische energie als artistiek object en zelfs als visueel principe. Christoph De Boeck is ook co-artistiek directeur van Deepblue, een interdisciplinaire productiestructuur. Binnen deze structuur heeft hij, in samenwerking met Heine Avdal en Yukiko Shinozaki, concepten voor performances geschreven en voor hen ruimtelijke installaties voor data en audio ontwikkeld.

Media