Everything (2008)
Peter Alwast

"Everything" is een gesynchroniseerde 3D/video-animatie via 3 kanalen die visuele genres zoals film, fotografie, abstracte schilderkunst en grafische kunst combineert. Met drie projecties die naast elkaar opgesteld zijn, presenteert hij het werk als een storyboard. 3D-ruimte wordt gezien vanuit de drie werken die onafhankelijk van elkaar telkens worden herhaald. De geconstrueerde menselijke omgeving van "Everything" presenteert een aanvaring tussen objecten, materialen en structuren die sterk associatieve kwaliteiten hebben. Zo zie je een nieuw houten frame van een huis dat afsteekt tegen een felle hemel. De armaturen kunnen slechts gedeeltelijk een heldere volle maan verhullen. Dag en nacht komen samen en ondermijnen de tijdelijke afstand. Een geluidsband van een zingende gospelprediker is hoorbaar en uitgesneden rechthoeken binnen het scherm onthullen nog meer achterliggende scènes.

Door verschillende vormen van visuele taal te contrasteren, zoals video binnen video binnen computermodel enzovoort, wordt een betrokkenheid met vormen van hybride media een condicio sine qua non. De onwaarschijnlijke versmelting van objecten in "Everything" roept de actieve aanwezigheid van een grijze non-ruimte op. Dit pixel- en codelandschap representeert en verstoort tegelijkertijd onze wereld van vaste materialen ("solids"). Het is een botsing van objecten, materialen, ruimtes; een gelijktijdigheid van gemediatiseerde beelden die alles in elkaar doen storten en fragmenteren.

Peter Alwast

Peter Alwast (1975) werd geboren in Warschau, maar is momenteel gevestigd in Currarong, Australië en New York. Zijn conceptuele praktijk maakt gebruik van verschillende mediavormen, waaronder film, video, computergraphics, schilderen en tekenen. Zijn installaties vouwen verschillende generaties beeld en beeldmateriaal door verschillende objecten en representatieregimes en roepen vragen op over 'instellingen': openbare ruimte, galerieruimte, toeschouwer, nieuwe media en schilderkunst. Peter Alwast voltooide zijn MFA aan de Parsons School of Design, New York in 2002. Sindsdien exposeerde hij in New York, Australië en Duitsland. In 2008 ontving Peter de Premier of Queensland New Media Art Award, gehost door The Gallery of Modern Art in Brisbane, Australië. Alwast ontving ook een Samstag Scholarship in 1999 en een Oscar Kolin Fellowship (Parsons School of Design, New York). Zijn werk bevindt zich in privé- en openbare collecties in Australië en New York.

Media