Probe is meer gekend als term voor een onbemand verkennend ruimtetuig dat ontworpen is om informatie over te brengen over zijn omgeving. Hier fungeert het als cinema of als virtuele capsule met een projectiescherm als raam, dat toegang biedt tot een audiovisuele reis doorheen tijd en ruimte. Vanaf het moment dat de film start wordt het projectie-oppervlak onzichtbaar. Het wordt het magisch venster van de cinemacapsule die het hele lichaam meesleept via de ogen en oren, en meegritst naar een andere tijd en ruimte. De filmmachine verandert de realiteit door bij de kijker mentale activiteit te ontwikkelen: Cinema wordt een droommachine voor gecondenseerde ervaringen en emoties. Probe is een interactieve installatie waarin de relatie tussen kijker en scherm centraal staat. De positie waarin de kijker zich bevindt beïnvloed de creatie van het opgewekte geluid en beeld die de kijker fysiek meenemen op een audiovisuele trip.
Probe is een productie van Auguste Orts en werd ontwikkeld met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Geluid en beeld werden ontwikkeld door Boris Debackere, de software design door Sebastian Gregor van vvvv en het V2_Institute for Unstable Media verzorgde de sensor applicatie.
Boris Debackere
Boris Debackere (1977) is geboren in Roeselare en leeft en werkt in Brussel (België) en Rotterdam (Nederland). Hij is kunstenaar, labmanager bij V2_Institute for the unstable media in Rotterdam en medewerker van het postdoctorale programma Transmedia. Als mediakunstenaar zijn zijn grootste interesses de mogelijke integratie van verschillende expressievormen, met de nadruk op elektronisch geluid en beeld. Het meest recente werk en onderzoek is gericht op het vertalen en transformeren van het bioscoopconcept in andere vormen zoals live cinema en audiovisuele installaties.