RGB (Red-Green-Blue) (2008)
Dominika Sobolewska

'RGB (Red, Green, Blue)' is een ruimtelijke opstelling van 9 kubussen, gemaakt uit transparant materiaal in de drie hoofdkleuren - rood, groen en blauw - die met aangepaste verlichting een doolhof van gemengd licht wordt. Het hoofdidee van de expositie is het spelen tijdens de zoektocht naar kleur. Al wandelend doorheen het doolhof van kubussen observeert de toeschouwer de kleuren die elkaar doordringen en zich vermengen.

Het fenomeen is het resultaat van het samenspel tussen de boxen en de kleine ramen die er in gesneden zijn. De kleurcomposities die daaruit resulteren en die de toeschouwers kunnen observeren zijn telkens verschillend. Bovendien kan de toeschouwer gegarandeerd steeds opnieuw nieuwe kleurcomposities ontdekken door met een veranderende gezichtshoek door de holle gaten te kijken. Deze methode - beelden frame per frame bekijken door de kleine gaten in de wanden van de boxen - lijkt op het proces van films maken. De speciaal ontwikkelde caleidoscoop is bedoeld om deze analogie te versterken. Door in de buis te kijken krijgen we de mogelijkheid om de geobserveerde fragmenten van beelden te exploreren op nog diepere manieren. We bemerken de bijzonderheden van kleur in symmetrische reflecties net als andere interessante manifestaties. Het werd geproduceerd door Wroclaws WRO Art Centre Foundation.

Dominika Sobolewska

Domenika Sobolewska (1980) studeerde in 2005 af aan de faculteit voor interieurontwerp en -ontwerp van de Eugeniusz Geppert Academie voor kunst en design (ASP), gespecialiseerd in interieurontwerp. Ze werkte in de Academie als assistent in het interieuratelier van professor Krzysztof Wolowski, na het academiejaar 2008/09 te hebben gewerkt als assistent in het schilder- en tekenatelier van professor Marek Jakubek. Sobolewska werkt op het gebied van hedendaagse kunst en design. Haar belangrijkste activiteiten zijn gebaseerd op het combineren van ervaringen die verband houden met design, met karakteristieke middelen voor hedendaagse artistieke expressie. De artistieke acties staan in het teken van het creëren van een dialoog tussen een kunstwerk en een publiek. Geïmplanteerde objecten komen vaak voor als kleine architectonische vormen die zo zijn geconstrueerd dat toeschouwers tot een diepere interactie worden gebracht. Sobolewska heeft talloze wedstrijden en beurzen gewonnen.

Media