"Als componist en uitvoerder werkte Vainio in september 1997 mee aan het album Three Compositions for Machines dat opgenomen werd tijdens een voorstelling in het Korzotheater in Den Haag. Staalplaat, het Amsterdamse muzieklabel voor industriële, elektronische en experimentele muziek, gaf de opdracht voor enkele geluidswerken aan Vainio, de minimalistische muziekcomponist en visueel kunstenaar Charlemagne Palestine en de oprichter van het Oostenrijkse muzieklabel Mego Peter "Pita" Rehberg. Dat gebeurde in het kader van het Masterclassfestival dat artiesten uit verschillende disciplines samenbrengt. Deze stukken werden gecomponeerd en uitgevoerd op basis van de creaties van de Duitse componist Christof Schlaeger die al jarenlang machine-instrumenten uitvindt die hij herenigt met een orkest. Zijn auditieve sculpturen worden uitgespeeld tegenover een panoramische ruimte, om zo computergestuurde visuele en muzikale installaties te creëren."
"Mika Vainio componeerde en voerde stukken uit met de "Rustler", een windmachine waarvan de naam afgeleid is van het Duitse woord "rauscher" ("lawaai"). Deze geluidsmachine voorziet Vainio's werk van een fascinerende en dramatische kant, met zijn gonzen en zoemen dat doet denken aan motors en pistons en de white noise, het gedreun, bellengerinkel en het geluid van een fluit die de machine produceert. Pita van zijn kant gebruikte het instrument "Schellebaum", een vreemd en imposant metalen apparaat dat bedekt is met kleine belletjes. Charlemagne Palestine ten slotte, bracht een compositie die hij maakte met de "Siren", een instrument dat toonvarianten produceert. Verder bevat het album nog een track met een opname van het applaus van het publiek na de laatste opvoering aan het Korzo." - Priscilia Marques
Mika Vainio
Mika Vainio is een Fins muzikant, componist en producer. Samen met Ilpo Väisanen is hij sinds 1994 lid van het experimentele elektronische muziekduo Pan Sonic. De twee baseren zich voor hun werk op uiteenlopende muzikale bronnen, van concrete muziek tot hip hop over reggae en de industrial uit de jaren tachtig. Hun muziek heeft een karakteristiek geluid dat opgebouwd is uit koude loops gemaakt met drumcomputers, synthesizers en andere aangepaste toestellen. Mika Vainio heeft verder ook installaties gebouwd en albums opgenomen onder zijn eigen naam of onder pseudoniemen (Ø, Kentolevi, Philus, Tekonivel) waarin hij experimenteert met andere creatievormen. Zo is Onko bijvoorbeeld een album dat de opname bevat van een uitvoering die in 1996 plaatsvond in Nederland. Typerend voor Vainio?s werk zijn de analoge opnames die doen denken aan de minimalistische producties die voorafgingen aan het ontstaan van de technomuziek. Hij slaagt erin stemmingen en originele muzikale universums te scheppen zonder software voor geluidsbewerking te gebruiken. Mika Vainio heeft al met verschillende labels samengewerkt, in het bijzonder met Touch, Wavatrap en Sähko. Verder heeft hij de krachten gebundeld met muzikanten als Björk, Alan Vega van de groep Suicide en de danseres Cindy Van Acker.