Brilliant Noise (2006)
Semiconductor

"Net als de angstaanjagende graveringen van de Engelse artiest en poëet William Blake, leidt het audiovisuele werk "Brilliant Noise" ons naar een kosmisch grensgebied. Ruth Jarman en Joseph Gerhardt, twee Engelse artiesten die sinds 1996 samenwerken, zijn de drijvende kracht achter deze "UFO". Ze hadden aanvankelijk muzikale aspiraties met hun project, dat de sciencefictionnaam "Semiconductor" draagt, en onderzochten in hun Sound Films systematisch de verbanden tussen geluid en beeld. De structurele relaties tussen muziek en architectuur worden erin onthuld, soundtracks omgezet in visuele materie en de idee van abstracte, bewegende landschappen verkend. Met hun digitale animatie, waar Jarman en Gerhardt sinds 1999 aan werken, willen ze de grenzen van de tijd overstijgen en de fysische wereld voorbij de beperkte menselijke waarneming blootleggen. Zo stellen ze ons bestaan op de planeet Aarde in vraag. "

"De artiesten stellen ons met "Brilliant Noise" een sterrensymfonie voor, waarin ze enkele van de mooiste momenten van de zon opvoeren. Het werk kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de British Art Council, de afdeling Ruimtewetenschappen van de Universiteit van Berkeley in Californië en NASA. Daardoor kregen Jarman en Gerhardt toegang tot een grote verzameling sattelietfoto's van de zon. Met de hulp van astronomen bekeken de artiesten archieven van talloze gigabytes. Sommige van de digitale scans die ze daarbij vonden, stelden ze samen om zo als basis te dienen voor een videoanimatie van de zonnegolven. De audio-opnames en montage buiten beschouwing gelaten, kan "Brilliant Noise" opgevat worden als een documentaire. Bij het verwerken van de audiodata gebruikten de artiesten beelden om de schommelingen in het geluid te controleren. Afhankelijk van de helderheid van het beeld verandert het geluid, knispert het, zoemt het en schommelt het alvorens het geharmoniseerd wordt. De natuurlijke stralingen van de zon vormden zo de basis voor het geluidsmateriaal. De perfecte wisselwerking tussen klank en beeld ondersteunt een uitvoerige vertelling op basis van geluiden en grafisch materiaal. Elke uitbarsting van een energiedeeltje kleurt een geluid. Het geruis dat als een constante onder alle scènes doorloopt en het resultaat is van aardse of buitenaardse storing, wordt voorgesteld als een witte korrelstructuur. De beelden werden chronologisch samengesteld, op basis van de frequenties van het spectrum in de onderzochte data. "Brilliant Noise" is een universeel natuurverhaal, de interpretatie van twee kunstenaars die ons bewust willen maken van de pracht van de kosmische chaos. "Semiconductor" brengt ons een samengesmolten landschap dat bestaat uit vuurgeisers die pulseren en verdwijnen bij de gratie van sterrewinden en de geluidsbeelden van de artiesten. Het is een buitengewoon spektakel dat elke romanticus zal verleiden die ontroerd wordt door mysterieuze vormen en turbulente landschappen." - Florence Parot

Semiconductor

Semiconductor (ook Semiconductor Films) is het Britse kunstenaarsduo Ruth Jarman en Joe Gerhardt. Ze werken al meer dan twintig jaar samen om visueel en intellectueel bewegende beelden te produceren die de materiële aard van onze wereld verkennen en hoe we die ervaren door de lens van wetenschap en technologie, en zich afvragend hoe deze apparaten inspelen op onze ervaringen . Hun unieke aanpak heeft hen vele prijzen, opdrachten en prestigieuze beurzen opgeleverd.

Media