Face Shift (2005)
Arthur Elsenaar

Face Shift is een opname van een live performance dat voor het eerst werd uitgevoerd in de Slought Foundation Philadelphia USA in 2005. Het is een demonstratie van algoritmische gezichtschoreografie. Het stuk is een spel met de spiegelsymmetrie van het gezicht, waarin beide zijden van het gezicht gecontroleerd worden door identieke algoritmes, maar waarbij de ene iets sneller wordt uitgevoerd dan de andere, en waarbij de tijd visueel verschuivende patronen creëert tussen symmetrie en asymmetrie. Twee DECtalk-stemsynthesisers worden ingezet voor elke zijde van het gezicht, die de identificatienummers van de geactiveerde spieren aankondigen. Akoestiek speelt een belangrijke rol in de vermenging van de fonetische geluiden, komend van links en rechts, tot nieuw opgemerkte maar niet-bestaande uitingen.

'Face Shift' werd recent aangekocht door het Stedelijk Museum in Amsterdam, Nederland, voor hun permanente collectie. Ellen Zweig is verantwoordelijk voor de videografie in 'Face Shift', terwijl Remko Scha de noodzakelijke Max/MSP-programmatie verstrekte.

Arthur Elsenaar

Arthur Elsenaar (geboren in Naarden, Nederland, 1962) is een kunstenaar, voormalig radio- en televisiepiraat, radio-dj en elektrotechnisch ingenieur. Zijn belangrijkste bezigheid was de artistieke verkenning van het computergestuurde menselijke gezicht. Een belangrijke drijfveer en inspiratie is het nadrukkelijke karakter van elektriciteit en de intieme relatie met het menselijk lichaam, dat een beslissende historische rol speelde bij het benutten van elektriciteit. Zijn elektro-gezichts choreografisch werk is wereldwijd vertoond en maakt deel uit van museumcollecties. In 2011 behaalde hij een doctoraat in kunst en design aan de Nottingham Trent University voor zijn fundamenteel onderzoek in de elektrofaciale choreografie.

Media