Gravity (2009)
Julien Gachadoat

Gravity is een interactieve real-time installatie die architectuur, telefonie en typografie samensmelt. Er wordt gestreefd naar een poëtische dialoog tussen architectuur en het publiek. De toeschouwers krijgen de mogelijkheid om sms-berichten te versturen naar de installatie. De berichten worden gedeconstrueerd, en elk woord wordt in een geometrische vorm geschreven. Die vormen worden dan geparachuteerd vanaf de top van de projectie. Volgens de wetten van de fysica stapelen en oriënteren ze zich, waarbij ze een structureel en ruimtelijk 'cadavre exquis' creëeren, afhankelijk van de vorm van het gebouw en de projectie. De verzonden sms-teksten krijgen hierdoor een nieuwe betekenis.

De toeschouwer maakt zo een deel uit van dit monumentale werk. Hij of zij neemt er aan deel door de berichten te personaliseren, door te spelen met de syntax, punctuatie en woordlengte, of gewoonweg door te reageren op andere berichten.

Julien Gachadoat

Julien Gachadoat (1975) studeerde af met een masterdiploma in micro-elektronica van Bordeaux. Hij woont en werkt in Bordeaux (Frankrijk) als programmeur en onderzoeker bij 2Roqs. Opgegroeid met de demo-making scene in de vroege jaren 90 op 16-bit computers, maakte dit universum hem snel bewust van programmeertalen als een belangrijk hulpmiddel voor visuele creatie. Sindsdien gebruikt Julien code als artistiek materiaal, waarbij hij installaties maakt waarin wiskunde, design, grafische voorstellingen en geluiden worden gecombineerd. Tegelijkertijd geeft Julien les in visuele en interactieve programmering, met behulp van open-source tools Processing en Openframeworks. Hij geeft regelmatig workshops in Frankrijk en de rest van de wereld (Ierland, Brazilië, Libanon), maar geeft ook cursussen in scholen voor schone kunsten aan de school voor schone kunsten van Toulouse of bijvoorbeeld aan l'atelier hypermedia d'Aix-en-Provence. Julien is ook lid van Free Art Bureau, een vereniging die zich toelegt op kunstenaars en ontwerpers die werken met code en open source.

Media