Static (2010)
Wim Janssen

Static is gebaseerd op het fenomeen van televisieruis of -sneeuw. Een beeld dat als abstract en figuratief beschouwd kan worden. Het is geen bedoeld beeld, maar een artefact van een technologie. Een fysisch fenomeen. Het is herkenbaar als wat het is en heeft cultureel een zekere iconische betekenis. Wat normaal gezien wordt als iets specifiek aan het ontstaan van een beeld wordt tactiel gemaakt.

Janssen bootst ruis na door een schijnbaar langzaam en ondoelmatig proces. Hierbij snijdt hij polarisatiefilter in kleine rechthoekjes van een cm, in willekeurige richtingen, zoals grote pixels. Deze pleintjes zijn bevestigd tussen twee grote rechthoekige stukken plexiglas. Op het eerste gezicht ziet het scherm eruit als een licht verduisterd glas. Maar voor dit scherm staat een langzaam roterende schijf, eveneens bewerkt met een polarisatiefilter. Wanneer het scherm wordt gezien door de schijf, verandert het in een semi-transparante gebied van televisieruis.

Wim Janssen

Wim Janssen studeerde experimentele film aan Sint-Lukas Hogeschool Brussel. Hij werkt in film-, video- en installatiekunst en zijn werk richt zich voornamelijk op strategieën en technologieën van het zien.

Media