Miniatuur (2011)
Aernoudt Jacobs

Miniatuur is een kinetische geluidsinstallatie die met de natuurkundige wetten van het geluid speelt. Mechanismen, waardoor geluiden bestaan en ontstaan, worden onthuld.

Vijfentwintig miniatuur geluidsobjecten worden geplaatst op een tafel. Een deel van het object heeft een kleine luidspreker en een roterende reflector. Speakers versterken de natuurlijke geluiden, zoals wind, krekels, water ... De reflector moduleert deze geluiden in een puur akoestische manier door op te treden op fysieke aspecten: lucht, reflectie en beweging. De reflector is een roterend vliegwieltje gevormd uit speciaal panelen. De draaiende beweging van de reflector vervormt, verstoort en stuitert de fysische eigenschappen van geluidsgolven. Het geluid verandert dynamisch, afhankelijk van de beweging van het vliegwiel.

Aernoudt Jacobs

Aernoudt Jacobs studeerde architectuur aan het Sint Lucas instituut te Gent. Na zijn studies duurde het niet lang vooraleer hij voor geluid koos. Over het algemeen is het werk van Aernoudt Jacobs een onderzoek naar de extreme mogelijkheden van geluid. Het manipuleren van geluid door beweging is in dit verband een interessant concept, want het maakt de geluiden los van de geluidsbron. Geluid is in wezen een verandering van luchtdruk. Het geluid wordt bewegende lucht, maar niet alle lucht die verplaatst is geluid ... Wind wordt geluid als het waait om onze oren, als het zich vestigt in kleine ruimtes, een scheur, een buis. Wind wordt hoorbaar bij de vaststelling van objecten in beweging.

Media