Cycoïd-E (2009)
Cod.Act

De gebroeders Décosterd hebben samen Cycoïd-E ontwikkelt. Deze gigantische slinger die een diameteromtrek van 160 m² bedraagt, ontstond uit de wens om te werken met mechanismen bedoeld om zichtbare golfbewegingen te creëren die tevens geluid voortbrengen. De ideeën van de broers komen vooral voort uit de observatie van fysische, mechanische of zelfs chemische fenomenen. Ze proberen deze mechanismen vast te leggen om ze te presenteren aan het publiek als publieke evenementen.

Deze indrukwekkende geluidssculptuur is gebaseerd op een pendule, die aan de basis ligt van mechanische oscillerende circuits. Door zijn constante regelmaat, vertegenwoordigt de pendule op die manier de harmonie in de uitwisseling tussen kinetische en potentiële energieën. De slinger bestaat uit metalen onderdelen die geluidsbronnen en metinginstrumenten bevatten, waardoor ze resoneren afhankelijk van hun rotaties. De buizen creëren na opeenvolging van onvoorspelbare beweging een hypnotiserend geluid. Het evenwicht in de energie-uitwisseling van de secties is bijna perfect en de trajecten zijn verrassend goed en komen natuurlijk over. Cycloïde: een wiskundige figuur die gevormd wordt door het pad dat wordt afgelegd, door een punt op een cirkel, als deze cirkel over een rechte lijn rolt.

Cod.Act

Onder het label Cod.Act bundelen André en Michel Décosterd hun knowhow. De eerste is een muzikant, componist en geluidsplasticien, de tweede is een architect en een beeldend kunstenaar.

Media