Euthanasia Coaster (2010)
Julijonas Urbonas

Euthanasia Coaster is een onderdeel van Urbonas' promotieonderzoek aan de universiteit. In dit onderzoek getiteld ?Zwaartekracht Esthetiek? onderzoekt Urbonas de verschillende unieke ervaringen die mensen ondervinden met de zwaartekracht. Dankzij technologieën die worden uitgewerkt door ruimtestations, attracties in pretparken, elektrische exoskeletten (uitwendige sceletten),of spiervermoeidheid blokkers krijgt men immers meer zicht op de effecten van zwaartekracht op ons lichaam.

Urbonas is van kinds af aan al geïnteresseerd geweest in pretparken, wat hem er in aantrok was voornamelijk de achtbaan want het was mogelijk om de achtbaan virtuoos te manipuleren in zowel horizontale als verticale dimensies. De ?Euthanasia Coaster? is een hypothetische euthanasiemachine in de vorm van een achtbaan. De rollercoaster is ontworpen om op een mensvriendelijke en elegante wijze mensenlevens te beëindigen. Tijdens het berijden van de achtbaan wordt de persoon onderworpen aan een reeks intensieve bewegingen die verschillende unieke ervaringen veroorzaken: van euforie naar sensatie, van tunnelvisie tot verlies van bewustzijn, en, uiteindelijk de dood. Dankzij het geavanceerde crossdisciplinaire onderzoek in de ruimte geneeskunde, mechanische engineering, materiaal technologieën en de zwaartekracht, wordt de fatale rit aangenaam, elegant en zinvol.

Julijonas Urbonas

Julijonas Urbonas is een ontwerper, artiest, schrijver en ingenieur die doctoreerde aan het departement Design Interactions aan het Royal College of Art.

Media