Eyestalkers (2014)
FRONT404

De Eyestalkers zijn een groep oplettende ogen. Vanachter hun ramen houden ze voorbijgangers in de gaten op weg naar het stadscentrum. Door hun schokkerige, plotselinge bewegingen zijn het echte blikvangers. Zo worden de waarnemers door zichzelf geobserveerd. De starende oogbollen op hun stokken vertegenwoordigen een zichtbaar symbool van alle onopvallende en onzichtbare bewakingsinstrumenten in de stad, zoals de vele verborgen bewakingscamera's of systemen die je telefoon volgen.

De huidige bewakingscultuur is bijna onzichtbaar geworden. De meest zichtbare vorm van dergelijke monitoring in de stad is nog steeds de iconische beveiligingscamera, maar ook deze wordt zo onopvallend mogelijk gemaakt. Een groter probleem is de onzichtbare digitale bewaking. Met de smartphones die we allemaal bij ons hebben, kunnen bedrijven en overheidsinstanties bijna elke stap volgen die we in ons leven zetten. Door de Eyestalkers in de stad te installeren, wordt deze verborgen, onopvallende monitoring fysiek gemaakt. In plaats van het toezicht te verbergen, tonen ze het openlijk. Daarom observeren ze je niet alleen, maar maken ze je ook weer bewust dat je wordt geobserveerd. Ze creëren, al is het maar voor een kort moment, een volledig gerechtvaardigd gevoel van paranoia dat nu afwezig is vanwege de ongrijpbare vormen die de moderne bewakingscultuur heeft aangenomen. Gelukkig lijkt het erop dat steeds meer mensen zich bewust worden van de onzichtbare dagelijkse bewaking. Dit komt mede door onthullingen van klokkenluiders als Edward Snowden, die o.a. toonde aan dat de surveillance door de Amerikaanse NSA nog steeds veel verder gaat dan wat zelfs de meest paranoïde privacy-activist had verwacht. Organisaties als Bits of Freedom in Nederland en de Liga voor de mensenrechten in België proberen steeds toenemende schendingen van onze privacy tegen te gaan. Daarbij is het vooral belangrijk om mensen meer bewust te maken van dit probleem. FRONT404 werkt regelmatig samen met dit soort groepen. Zo werden de Eyestalkers al tentoongesteld in Gent, ter gelegenheid van de Big Brother-awards georganiseerd door de Liga voor mensenrechten.

FRONT404

FRONT404 is een kunstenaarsduo bestaande uit Thomas voor ?t Hekke en Bas van Oerle. Na een eerste samenwerking in 2009 aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht besloten Thomas en Bas ook om samen te werken aan hun afstudeerproject. Sindsdien werken ze als FRONT404 samen in allerlei kunstprojecten, met de nadruk op interactieve installaties. FRONT404 probeert mensen te verrassen door ze uit hun dagelijkse realiteit te verwijderen. Door humor en speelse interactie laten ze mensen nadenken over en op nieuwe manieren naar de wereld kijken.

Media