5 Robots Named Paul (2012)
Patrick Tresset

Patrick Tresset is een Franse kunstenaar en wetenschapper die in Londen woont en menselijke artistieke activiteiten, computationele creativiteit en onze relatie tot machines onderzoekt, in het bijzonder onze relaties met robotica. In het kader van zijn kunstpraktijk gebruikt Patrick robotica om autonome entiteiten te creëren die suggestieve representaties zijn van de kunstenaar en op een bepaalde manier een representatie van zichzelf. Zijn robots zijn gebaseerd op geavanceerde technologieën die gebruik maken van onderzoeksresultaten uit robotica, computervisie, kunstmatige intelligentie en cognitieve computers. Patrick kwam al op jonge leeftijd in Frankrijk in aanraking met computers, schilderen, tekenen en beeldhouwen. Na een graad in Business Computing migreerde hij naar Londen om schilder te worden. Tussen 1991 en 2003 was zijn werk te zien in solo- en groepstentoonstellingen in Londen en Parijs. In 2003 verloor Patrick zijn vermogen om te schilderen en te tekenen en werkt sindsdien aan computationele en robotsystemen die deze artistieke praktijken kunnen simuleren.

Patrick's onderzoek bracht hem ertoe om zich aan te sluiten bij Goldsmiths, University of London, om te studeren voor een Master of Sciences in Arts Computing en tot 2013 leidde hij het AIkon-II-project samen met prof. Frederic Fol Leymarie. Het AIkon-II-project onderzocht de observationele schetsactiviteit via computationele modellering en robotica. Patrick creëerde ook de module creatieve robotica die werd onderwezen aan postdoctorale studenten aan Goldsmiths als onderdeel van het MFA Computational Arts-programma. In 2013 was Patrick senior fellow aan de Zukunftskolleg, Universiteit van Konstanz in Duitsland en momenteel is hij een visiting research fellow aan Goldsmiths, University of London, Verenigd Koninkrijk. De robots die hij ontwikkelt, worden beïnvloed door onderzoek naar menselijk gedrag, meer bepaald hoe mensen andere mensen artistiek weergeven, hoe mensen kunstwerken waarnemen en hoe mensen zich verhouden tot robots. De artefacten die door deze computersystemen worden geproduceerd, kunnen ook worden beschouwd als studies van de mens. Als onderzoeker publiceerde hij wetenschappelijke artikelen op het gebied van kunstmatige intelligentie, computationele esthetiek, computationele creativiteit, sociale robotica, tekenonderzoek, digitale kunst en computergraphics.

Patrick Tresset

Het werk van Patrick Tresset is internationaal tentoongesteld in solo- en groepshows, in grote musea zoals Centre Pompidou (Parijs), Victoria & Albert Museum (Londen), Science Museum (Londen), Tate Modern (Londen), Israel Museum ( Jeruzalem) en kunstbeurzen zoals London Art Fair, Kinetica Art Fair en de Istanbul biënnale. Patrick's werk is te zien geweest in belangrijke media, waaronder The Times (VK), The Independent (VK), The Telegraph (VK), Le Monde (FR), New Scientist (VK), El Mundo (SP), L'OEil (FR ), Tank Magazine (VK)

Media