Balance from Within (2010 - 2013)
Jacob Tonski

Balans is delicaat en soms vallen we naar beneden. Een 170 jaar oude bank balanceert onzeker op één been, voortdurend wankelend, intern reagerend op externe krachten. Relaties zijn evenwichtsoefeningen, en delicaat. Dit idee veranderde in een evenwichtsbank terwijl de kunstenaar nadacht over hoe al onze sociale interacties te vinden zijn op deze eenvoudige meubels: diner, chatten, seks, sollicitatiegesprekken, zelfs de dood.

"Is het verrassend dat we zo'n solide basis hebben om de delicate dans van relaties te ondersteunen, zo geneigd om hun ritme te verliezen en te vallen? Deze ideeën over fundering en kwetsbaarheid leken zo verschillend en toch onafscheidelijk dat ik geïnteresseerd raakte om dat een beetje te verhelderen. Het resultaat bleek zowel oprecht als absurd." Dit beeld is een bank, stond half rechtop en balanceert op één been, via een intern robotmechanisme. Een laag gekreun, op een volume lager dan dat van een normaal gesprek, wordt met tussenpozen gestoord door de motoren terwijl het stuk moeite heeft om rechtop te blijven. Er staat een kast op de vloer met daarin batterijen en bedieningselementen, verbonden via een flexibele stalen kabelgoot. Het project had twee unieke technische en artistieke doelen. Om een ??kinetische metafoor te creëren voor het inherente risico in sociale relaties dat eerder authentiek was dan illusoir, en om te ontdekken of een object daadwerkelijk permanent kon balanceren op een vast punt. Het interne mechanisme van de sculptuur is gebaseerd op een concept dat bekend staat als een reactiewiel, een technologie die meestal wordt gebruikt in satellieten om de ruimtelijke oriëntatie te corrigeren. In plaats van het massamiddelpunt te verplaatsen als reactie op het vallen of gyroscopische krachten te gebruiken, werken vrij draaiende motoren op het frame van de bank, waardoor deze op zijn beurt probeert in de tegenovergestelde richting te draaien, waardoor een gewichtsverplaatsing rond zijn voet op de grond ontstaat.

Jacob Tonski

Jacob Tonski behaalde een MFA aan de afdeling Design / Media Arts aan de UCLA. Hij studeerde informatica aan de Brown University en werkte als technisch directeur bij Pixar Animation Studios. Onlangs presenteerde hij aan de Haystack Mountain School of Craft en The School for Poetic Computation. Hij ontving een beurs van de Sustainable Arts Foundation 2013 en was in 2010 staflid aan de Carnegie Mellon University Studio for Creative Inquiry. Hij is momenteel assistent-professor Kunst- en Interactieve Mediastudies aan de Miami University, Ohio, en zal in 2015 toetreden tot de faculteit van de afdeling Kunst- en Technologiestudies van de School of the Art Institute of Chicago.

Media