The Knitted Radio (2014)
Ebru Kurbak & Irene Posch

The Knitted Radio laat zien hoe je een trui breit die ook een FM-radiozender is. Het tactiele middelpunt is een functioneel elektronisch object dat is gebreid van gewone wol en algemeen verkrijgbare geleidende materialen. De bijgevoegde instructies voor het breien, te publiceren in een breimagazine, maken de reproductie van het elektronische object door een alternatieve makersgroep mogelijk. Het maakt deel uit van een groter onderzoek naar het gebruik van traditionele textieltechnieken om helemaal opnieuw elektronische componenten en apparaten te maken. De cruciale vraag is of "wat" je maakt echt belangrijker is dan "hoe" je dingen maakt.

Het werk is geïnspireerd op de gebeurtenissen van de recente protesten op het Taksim-plein in Istanbul. Het is de bedoeling dat The Knitted Radio zijn drager uitrust met de mogelijkheid om elektronische ruimte in te nemen door onzichtbare radiotransmissiegolven te verzenden. Het maakt een veelheid aan stemmen in de openbare ruimte mogelijk en inspireert een lokale, vrije communicatiestructuur in omgevingen waar andere communicatiemiddelen zwaar worden gecontroleerd of beperkt. Breien is een goed gefundeerde ambachtelijke techniek in de Anatolische vrouwelijke cultuur, voortbouwend op oude tradities en kennis. In dit specifieke geval wordt breien creatief gebruikt als een manier om geleidende, niet-geleidende en resistieve garens in gewenste vormen en structuren te organiseren om de functionele elektronische componenten van een eenvoudige FM-radiozender te maken. Het patroon van de trui is geïnspireerd op het motief van het Anatolische 'oog', waarvan wordt aangenomen dat het magische krachten heeft om de processor te beschermen tegen gevaarlijke externe factoren. Naast de symbolische betekenis krijgt het patroon hier een functionele betekenis omdat het de elektronische eigenschappen en waarden definieert. De publicatie van de brei-instructies in een gewoon breimagazine, een medium dat vaak wordt verworpen als van weinig intellectuele waarde, zou de ongecensureerde distributie en mogelijke replicatie van The Knitted Radio mogelijk maken.

Ebru Kurbak & Irene Posch

Ebru Kurbak is een kunstenaar, onderzoeker en docent gevestigd in Wenen, Oostenrijk. Ze studeerde architectuur aan de Technische Universiteit van Istanbul. Ze doceerde aan de Istanbul Bilgi University en de University of Arts and Industrial Design in Linz. Momenteel leidt ze het gezamenlijke artistieke onderzoeksproject Stitching Worlds aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Ebru's werk behandelt vaak psychologische en culturele implicaties van technologie met schijnbare focus op ruimteconcepten. Ze onderzoekt de micro-elektronische ruimte rond het menselijk lichaam als alternatieve ruimte voor artistieke interventie. Ze voerde artistieke residenties uit bij La Gaîté Lyrique, LABoral, V2_ en Eyebeam en heeft haar werk op internationale platforms getoond. Irene Posch is een onderzoeker en kunstenaar die actief is op het gebied van nieuwe technologieën, kunst en onderwijs. Ze heeft een achtergrond in computerwetenschappen en media en studeerde in Wenen en Londen. Ze was docent aan de University of Arts and Industrial Design in Linz en de afdeling New Media, Technology and Culture in Klagenfurt. Momenteel werkt ze als onderzoeker aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen. Haar recente werken richten zich op de integratie van de huidige technologische ontwikkeling op het gebied van kunst en ambacht. Haar onderzoek en praktisch werk is gepresenteerd op internationale festivals en conferenties.

Media