Langwidgets (2013)
Alisa Goikhman

LangWidgets is samengesteld uit een set interactieve houten gereedschappen en een grafische interface die is verbonden met een Engelse woordenboekdatabase. Het project onderzoekt de haalbaarheid van een navigatiesysteem voor semantische velden. Het is bedoeld om synthese teweeg te brengen tussen onze verbale cognitie en onze oriëntatie, en om een pad te bieden voor zintuiglijk begrip van de taalstructuur.

De structuur van de interface is gebaseerd op psycholinguïstische theorieën, waarvan sommige worden beschreven in WordNet, een lopend lexicografisch project van de Princeton University. WordNet is een grote database (50.000 woorden), gerangschikt in sets van cognitieve synoniemen. LangWidgets combineert deze lexicale mappingparameters met ruimtelijke concepten zoals diepte, afstand, hoek enz. Het laat zien hoe navigatieconventies kunnen worden geïmplementeerd als een taalleerhulpmiddel, het doel is om een pad te bieden voor zintuiglijk begrip van vreemde talen. LangWidgets onderzoekt nieuwe varianten van interactieve lexicografische arrangementen. In een poging om een visuele en technologische oplossing te vinden waarmee de gebruiker de structuur van een nieuw vocabulaire kan ervaren en internaliseren door middel van hun zintuigen in plaats van te onthouden. Het stelt de gebruiker in staat om door de topografie van semantische velden te dwalen, alsof het een geografisch oppervlak is.

Alisa Goikhman

Alisa Goikhman is grafisch ontwerper en mediakunstenaar. Ze studeerde cum laude af aan de afdeling Visuele Communicatie van de Bezalel Academie voor Kunst en Design in Jeruzalem, Israël. Haar proefschrift over visuele representatie van vertaalprocessen werd bekroond voor uitmuntende prestaties in design. Na zijn afstuderen werkte Goikhman aan een breed scala aan innovatieve media-ondernemingen in samenwerking met toonaangevende studio's en ontwerpers. Ze ontving een beurs van het Interaction Lab in het Holon Institute of Technology (HIT). In 2012 ontving ze de Sandberg Research Grant van het Israel Museum. Haar werk was te zien in de tentoonstelling ?il (l) Machine? als onderdeel van het Ars Electronica Festival 2013. Tegenwoordig woont en werkt Goikhman in Duitsland, terwijl hij werkte aan haar Masters aan de Universität der Künste Berlin.

Media