RBSC.01 (2013)
Mattia Casalegno

De kinetische sculptuur RBSC.01 is een mysterieus elektromechanisch apparaat dat blijft hangen tussen een onwaarschijnlijk liturgisch apparaat, een stempelpers, een guillotine en een broodmachine. Deze 3,5 meter hoge kinetische sculptuur is ontworpen om een dunne, ronde ongezuurde wafel van eetbaar brood te produceren en een logo erop te stempelen. Het logo bestaat uit een oneindigheidssymbool met de karakters "CO2" en "O2" aan de twee uiteinden ervan, samen met het woord "rudimentair" bovenaan.

De materialen waaruit de machine is samengesteld, voornamelijk roestvrij staal en witte thermoplasten, hebben een chirurgisch en op de een of andere manier heilig gevoel, iets tussen een chemisch laboratorium en een ontleed altaar. Structureel bestaat de machine uit vier delen / apparaten: een cirkelvormig deegroer- en uitgietapparaat, een hefboomachtig apparaat bestaande uit twee veren en een dunne leiding die het deeg giet op een kookplaat die het bakt. Het meest overheersende onderdeel, een 3,5 meter hoog perssysteem dat lijkt op een guillotine, bestaat uit een pers die een teflon verwarmde stempel omhult. Na te zijn opgetild door middel van een elektromotor valt de pers eens in de twintig minuten in vrije val, naar beneden getrokken door de enige zwaartekracht. Elke keer dat de pers de kookplaat bereikt, produceert deze een scherp geluid dat de kamer bestraalt. De roermengcilinder draait en opent elke twintig minuten een klep. Door de klep schuift het deeg op de dunne vliegende brug omhoog naar het midden van de kookplaat, waar het deeg wordt gebakken. Na een paar minuten valt de pers naar beneden en drukt het symbool op de bovenkant van de wafel. Zodra de pers omhoog gaat, draait de kookplaat horizontaal en laat het product vallen in de glazen houder eronder. De glazen houder is zorgvuldig op afstand van de kookplaat geplaatst, zodat de bezoekers het product gemakkelijk kunnen afhalen. De stempel die is gebruikt om het symbool op te drukken, gemaakt van Teflon, wordt verwarmd tot ongeveer 25°C. Daarop gegraveerd, kunnen we een symbool lezen dat bestaat uit het Oneindigheidsteken (?) met de karakters "CO2" en "O2" aan de twee uiteinden. Het symbool suggereert een soort herhaling, een lus tussen de twee chemische elementen, Koolstofdioxide (het symbool van vervuiling bij uitstek) en Zuurstof (het medium dat we inademen en waarop leven ontstaat).

Mattia Casalegno

Mattia Casalegno werkt met sculptuur, geluid, live media, wearables en immersieve installaties. Zijn werk onderzoekt de fysieke en zintuiglijke waarnemingen van zijn kijkers en roept ervaringen op die volledig meeslepend, sensueel belichaamd en / of psychologisch verhoogd zijn. Zijn esthetiek wordt gedreven door het onderzoek in de relaties tussen de velden van informatie (in-vormen, om vorm te geven), biologie (bio-logo's, discours over leven) en ecologie (in de Batesonian term), wijzend op de centraliteit van code als gereedschap en metafoor van zijn poëzie. Een multidisciplinaire, zwaar op onderzoek gebaseerde praktijk, zijn werk onderzoekt onderwerpen in de biologie, neurowetenschappen en ecologie. Hij combineert het conceptuele kader van elk project met de verkenning van ongebruikelijke materialen en technologieën, zoals glycerinezeep, thermoplasten, levend weefsel, elektro-encefalografische interfaces, enz.

Media