KDG (2013)
Dieter Debruyne

uit de subreeks 'Transparent dreams

?De getoonde rechtszaal uit de subreeks ?transparent dreams? is een week vóór het beruchte proces van Kim de Gelder genomen. Vanuit het standpunt van de voorzitter van het hof van Assisen nam ik het beeld. Atypisch is de opstelling van de zaal, namelijk door de vele betrokkenen waren de banken dichter bij elkaar geschoven. De klok slaat 5 voor twaalf, een ?miniem? detail!?

Dieter Debruyne fotografeert openbare plaatsen zoals stadhuizen, gerechtsgebouwen en scholen. Met een koele kijk op de realiteit en aandacht voor het contrast tussen openbare ruimte en leegte, toont hij niet de mens zelf, maar maakt zijn sporen zichtbaar. Zijn ?Interiorscapes? en zijn nadruk op objecten portretteren de mens achter de scène. Zijn laatste werk kan worden opgesplitst in twee reeksen: enerzijds de typisch Vlaamse interieurs met een sober, beperkt kleurenpalet, en anderzijds de ultra-hightech glazen constructies. ?Stille Getuigen? en ?Transparent Dreams? doen de toeschouwer nadenken over ons machtssysteem.

Dieter Debruyne

Dieter Debruyne (°1978, Roeselare) studeerde fotokunst aan de Koninklijke academies van Gent en Antwerpen en de Academie voor Beeldende kunst Gent. Naast fotograaf is hij ook hoofdredacteur bij Urbanautica.com.

Media

Andere werken in dit project