Just Squeeze Me (2014)
Nicoline van Stapele

Nicoline van Stapele verzamelt en recycleert. Vormen en materialen die wel of net niet samen horen worden bijeengebracht in speelse installaties. Ze speelt met vormen en texturen. Ze wil verder gaan dan het kijken met de ogen, naar het af- of betasten met de blik. Ze wil geen concept of verhaal overbrengen, maar wel een gevoel of ervaring. Ze tracht de constante, dagelijkse stroom van indrukken te ordenen en overdenken.

Ze werkt met aan de natuur ontleende of geometrische figuren. Vormen worden voortdurend uitgepuurd en herdacht. Voor de restaurator en beeldhouwer die ze van opleiding is, zijn hierbij de duurzaamheid en eigenschappen van het materiaal van belang. Uit haar installatiekunst en de titels (vaak uit de spreektaal) die ze eraan geeft, spreken een soort poëtische alledaagsheid. Ze speelt met én beheerst de ruimte.

Nicoline van Stapele

Nicoline van Stapele, °1964, Eindhoven, Nederland Woont en werkt in Gent, België - nicolinevanstapele.net Opleiding: 1983-1987: Hoger Kunstonderwijs Beeldhouwen, KASK, Gent, België 1987-1989: Hoger Kunstonderwijs Restauratie van Kunstwerken, KASK, Gent, België 1999: G.P.B. Instituut voor volwassenenvorming van het gemeenschapsonderwijs 2012: Master of Arts, School of Arts KASK, Gent, België In Eindhoven (NL) als kunstenaar geboren en getogen (1964-1983), getogen en als kunstenaar gegroeid in Gent (BE). Tussen beide buurlanden, hoewel slechts een voorschoot groot, bestaat een wereld van verschil. Mijn werk speelt met de wisselwerking tussen woord (concept) en vorm (beeld). Het ?uvre is verscheiden omdat het ontstaat vanuit taal, meestal de dagelijkse spreektaal. Titels spelen een belangrijke rol, ze vormen een toegang tot mijn werk. Ik gebruik alle materialen die voorhanden zijn, nieuwe en recuperatiematerialen. Verwerkt met klassieke technieken, nieuwe technieken, uitgevonden technieken. Alles wat van pas komt om het concept kracht bij te zetten.

Media

Andere werken in dit project