Ascension (pin)piece VII (2013)
Hedwig Brouckaert

Hedwig Brouckaert vertrekt steeds van tijdschriften en kranten. Ze traceert alle figuren en plaatst deze naast elkaar. Ze verliezen hun individuele karaktertrekken en worden deel van een grote, geabstraheerde massa. Zo ontstaat een samenvatting van het tijdschrift, waarin alle informatie, hoewel onleesbaar gemaakt, aanwezig is. Er ontstaat een gelaagdheid, een opstapeling van verschillende verhalen.

Ons leven wordt sterk bepaald door de media. In haar werk verliezen de beelden hun iconische functie en wordt de functionaliteit van de boodschap teniet gedaan; er ontstaat een universeler beeld. Ze wil niet beleren, maar bewustmaken. En vooral even de snelheid van de maatschappij afremmen. Haar werken zijn een tijdreis door het collectieve geheugen van de mens. Ze zijn doorweven met verwijzingen naar de kunstgeschiedenis en spelen vaak met het begrip vergankelijkheid. Brouckaert maakt vaak gebruik van carbonpapieren evenals van menselijk haar om onderdelen van haar werk aan elkaar te naaien. Dit is niet zonder reden: lang, loswaaiend vrouwenhaar keert vaak terug in advertenties en is het cliché voor schoonheid, jeugdigheid, goede gezondheid en sexappeal. Door middel van haar is het eveneens mogelijk sociale groepen of culturele of religieuze contexten te onderscheiden. Vaak maakt ze gebruik van de computer voor de realisatie van haar werken. Toeval is eveneens een kenmerk van haar werkwijze, door de vele accidentjes onderweg wordt het eindresultaat onvoorspelbaar.

Hedwig Brouckaert

Hedwig Brouckaert (°1973) woont en werkt afwisselend in Gent en New York. Ze behaalde in 1995 een master in de beeldende kunsten aan het Sint-Lukas, Brussel en in 2005 aan de Universiteit van Californië. Van 1996 tot 1999 was ze laureaat aan het HISK.

Media

Andere werken in dit project