Economy of Ghosts (15.XII.2014 / 1947 AD)
Gideon Kiefer

Gideon Kiefer begon zijn carrière als illustrator bij onder andere Humo, maar besloot na een doodsbedreigende ziekte om zich volledig aan de kunst te wijden. Naast de gewone datum krijgt zijn werk ook een AD, After Death, datum.

Hij vertrekt van zelfgemaakte foto?s of bestaande beelden. Zijn tekeningen tonen absurde, vervreemdende taferelen rond machtswellust, angst en nostalgie. Hij is gefascineerd door ?gezaghebbende? figuren zoals dokters, wetenschappers en zakenlui, en wil benadrukken dat hun macht relatief is en zelfs aanleunt tegen onmacht. De waarheidsgetrouwe uitwerking nodigt uit tot aandachtig bekijken. Al snel maakt de bekoring plaats voor een onheilspellend gevoel. De figuren lijken allerlei experimenten uit te voeren, maar tonen geen enkele emotie. De tekeningen tonen vaak een kantelmoment in een nachtmerrie van de kunstenaar, het moment voor hij wakker wordt. Hij werkt met materiaal dat al een geschiedenis heeft; Kiefer tekent op oude boekomslagen. Hij werkt vaak met teksten, grafische lijnen en patronen. Iets wat herkenbaar lijkt, wordt zo bevraagd. Veel wordt gesuggereerd, niets is duidelijk. De toeschouwer maakt eigen associaties, creëert zijn eigen verhaal.

Gideon Kiefer

Gideon Kiefer (°1970, Neerpelt) studeerde vrije grafiek aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Hij woont en werkt in Gent.

Media

Andere werken in dit project