EAU-DELA (2014)
Max Consael

Wanneer ik schilder, bevrijd ik mij volledig. Het dagelijks leven, mensen die ik ontmoet, gedachten die in mij opkomen, stimuli die mijn aandacht trekken de dagen die het schilderen voorafgaan, de schoonheid die mijn zintuigen raakt, de natuur die mij omringt, mijn emoties, mijn gemoedstoestanden, maar ook herinneringen uit een ver verleden, kortom alles wat ik beleef stort zich langs mijn hand en via de borstel op het doek of het karton.

Zo wordt elk werk zowel bewust als onbewust voorbereid. En hoewel ik academische technieken gebruik om aan het resultaat een bepaalde esthetische waarde te geven, probeer ik mij los te koppelen van elke weerhouding die spontaneïteit en authenticiteit, het organisch en metafysisch karakter van mijn werk zou kunnen aantasten. Hoe ouder ik word, hoe meer ik de indruk heb essentiële zaken te benaderen. Vraag mij niet waarom, maar momenteel ben ik enorm aangetrokken door het element water. De natuurlijke kracht en energie van deze vloeistof probeer ik in mijn recentste creaties te vertalen. Wij bestaan allemaal voor een groot deel uit water. Deze gedachte bewust integreren terwijl ik schilder, vormt een sleutel die de weg opent naar de mysteries van het universum. Daar ben ik van overtuigd. Maar wat vooral telt is de voldoening en de persoonlijke verrijking die ik ondervind tijdens die oefening, mijn zoektocht naar wat Jacques Brel de ?onbereikbare ster? noemde.

Max Consael

Voor zijn schilderijen haalt Max Consael inspiratie uit reizen in zijn eigen wereld, in zijn innerlijke ik. Dit uit zich in de weergave van tastbare gevoelens in acrylverf op cardboard. De werken worden getypeerd door een beheersing van kleur, compositie en techniek. De toeschouwer wordt uitgenodigd om in Consaels werk zijn eigen verhaal in te zien. Als afstammeling van de Max foorkramers werd hij reeds op jonge leeftijd geprikkeld door vluchtige volkstheaters, gekenmerkt door gulzigheid. Op de weinige rustdagen nam zijn vader hem mee naar tentoonstellingen in de verschillende steden. Deze uitstappen brachten hem ertoe zich in te schrijven aan de kunstacademie. Dertig jaar later keert hij hier nog steeds wekelijks terug naartoe, om op zoek te gaan naar zijn leefwereld en zijn creativiteit ongestoord tot uiting te laten komen. In 1999 stelde hij zijn werk voor het eerst tentoon. Max Consael (°1942, Cambrai, Frankrijk) volgde 6 jaar klassieke vorming aan de kunstacademie van Oudenaarde en 22 jaar als vrije leerling aan de Academie van Deinze.

Media

Andere werken in dit project