Chrono (2014)
LAb[au]

In chrono worden de basiseenheden van tijd; uren, minuten en seconden verbonden met de primaire kleuren van het licht; rood, groen en blauw. Een tijdstip, de som van specifieke waarden van uren, minuten en seconden, wordt zodoende afgebeeld door een monochroom; de som van specifieke waarden rood, groen en blauw.

Het lichtkunstwerk is te zien van zonsondergang tot zonsopgang. Bij zonsondergang zijn de RGB-waarden minimaal of zwart. Bij zonsopgang zijn de RGB-waarden maximaal of wit. Aangezien de tijd evolueert tussen zonsondergang en zonsopgang, evolueert de kleur van de gevel tussen beide uitersten. Bovendien evolueert ook de lengte van de nacht en dus de kleur van elk tijdstip in functie van de jaargetijden. Het monochroom evolueert dus in functie van tijd en jaargetijden. Zodoende beschrijft het kunstwerk een cyclus van gekleurd artificieel licht dat stil staat bij het gegeven van de circadische cyclus. Een circadische cyclus is een 24-uren cyclus in het fysiologisch proces van levende wezens die zich grotendeels afstemmen op externe leidraden, waaronder natuurlijk licht. Een 'circadische ontregeling' omvat de aanpassingen die optreden bij de verwisseling van dag en nacht.

LAb[au]

LAb[au] °1997, Brussel, België LAb[au], Werkzaam in Brussel, België - www.lab-au.com LAb[au] is een kunstenaars-trio samengesteld uit Manuel Abendroth, Jérôme Decock en Els Vermang. Hun werk maakt gebruik van verschillende thema's waaronder, kleur, licht, vorm en beweging, en is gekarakteriseerd door concepten, processen en systemen. LAb[au]'s experimentele en innovatieve kunstpraktijk focust zich op fundamenteel onderzoek naar de betekenis van hedendaagsheid in kunst door bevraging van actuele materialen en methodes.

Media