The Reader (2015)
Stanza

The Reader is een bijna 2m groot data beeld van de kunstenaar Stanza zelf die een hoodie draagt en een boek leest. Het beeld fungeert als centraal punt voor de betrokkenheid van de gemeenschap en de overheid, en het heeft langer dan een jaar geduurd om het te ontwerpen en te maken. Dit interactief systeem is gebaseerd op een 3D-scan van het lichaam van de kunstenaar. Het is gemaakt van transparant perspex met 100 mini tekst displays en op maat gemaakte elektronische systemen. Het leest een dataset met teksten uit alle boeken gepubliceerd sinds 1952.

Het kunstwerk is een metafoor voor de betrokkenheid van het lezen in het digitaal tijdperk. Het datalichaam herpositioneert het toekomstig beeld dat wij van onszelf hebben wanneer ingebouwde technologieën deel zullen uitmaken van ons dagelijks leven. Het beeld wordt een pulserende algoritmische hartslag. Het is opgebouwd uit op maat gemaakte digitale software en hardware die levende gebeurtenissen genereren binnenin het beeld. Het kunstwerk verkent nieuwe manieren van denken over het leven, de opkomst en interactie binnen de openbare ruimte, en hoe dit van invloed is op de socialisatie van de ruimte. Het maakt gebruik van open data en nieuwe technologieën om de ervaringen van het publiek met real time gebeurtenissen in vraag te stellen. Miljoenen tekstregels worden gelezen en verwerkt binnenin het datasysteem van The Reader. We leven in een wereld die hongert naar informatie, we worden gebombardeerd met informatie die hanteerbaar wordt gemaakt en wordt vormgegeven om ze betekenisvol te maken. Er is te veel informatie, het wordt allemaal zo hard, zo luidruchtig, maar het beeld probeert dit lawaai te herpositioneren.

Stanza

Stanza is een Britse kunstenaar die zich gespecialiseerd heeft in hoogtechnologische kunst, online netwerken, touch screens, milieu-sensoren en interactieve kunstwerken. Thema?s zoals het stedelijk landschap, vervreemding in een stad, bewaakte culturen, keren vaak terug in zijn werken. Stanza verzamelt gegevens vanuit steden en bekijkt hoe hij deze kan weergegeven, visualiseren en interpreteren. In al zijn werken probeert hij de veranderende dynamiek van het stadsleven te benutten als een bron voor creativiteit en zinvolle artistieke metaforen te creëren.

Media