Growing Geometries (Tattooing Mushrooms) (2015)
Theresa Schubert

Dit artistiek project onderzoekt de morfologie van schimmels en de evolutie van geometrische vormen op levende en groeiende membranen, en uiteindelijk hoe beelden kunnen worden gegenereerd door natuurlijke processen.

Kan een vierkant een cirkel worden? Growing Geometries maakt verwijzingen naar oude wiskundige vraagstukken zoals de kwadratuur van de cirkel en hoe niet?triviaal visueel eenvoudige vormen wel kunnen zijn als ze worden uitgedrukt in wiskundige formules. Ook zijn sommige tatoeages geïnspireerd door Giorgio Scarpa?s modellen van ?draaiende geometrie? (Scarpa 1978). Uiteindelijk vinden de tatoeages hun oorsprong in de traditionele Bauhaus?school, met haar theorie van eenvoudige en geometrische basisvormen zoals de cirkel, het vierkant en de driehoek, later gedefinieerd door Johannes Itten (Itten 1963). Daarnaast is het werk het biologisch antwoord op generatieve en algoritmische ontwerpmethoden waarbij afbeeldingen digitaal worden aangemaakt, en de mogelijkheden van de creaties enkel worden beperkt door de fantasie van de maker (Bohnacker et al. 2012). Hoe kunnen we de capaciteiten die inherent zijn aan de natuur gebruiken om kunst te maken die verder gaat dan het maken van afbeeldingen van iets moois? Hoe kunnen we succes boeken in de esthetische zoektocht met experimentele methoden, artistieke tussenkomst en het biologisch onbekende? Zonder rekening te houden met het gevarieerde en lange verleden van tatoeages in de kunstgeschiedenis, was voor dit project enkel de techniek van het permanent drukken van afbeeldingen op membranen belangrijk (Jordan 2009). De kunstenares besloot ook om tatoeages te gebruiken, omdat deze methode toelaat beelden te creëren die vochtbestendig zijn, aangezien de schimmels vochtig moeten blijven en water moeten krijgen. Bovendien kreeg de auteur het idee voor dit project na het observeren van oudere mensen met tatoeages. Als gevolg van het verouderingsproces van de huid ontstaan rimpels en huidplooien, en de getatoeëerde beelden worden misvormd of veranderen. Daaruit ontstond het idee om soortgelijke principes te hanteren bij het kweken van paddenstoelen met als doel het genereren van nieuwe vormen die zijn gebaseerd op morfogenese. De tekeningen worden aangebracht op een drager en worden vervormd tijdens het groeiproces. De schimmel is daarom niet alleen het doek van de kunstenaar, maar ook zelf een kunstenaar. Dit kan worden waargenomen in een levende installatie.

Theresa Schubert

Theresa Schubert (°1983) is een post mediakunstenares en onderzoekster die de rol van creativiteit en samenwerking vanuit een posthumaan perspectief bestudeert. Ze combineert audiovisuele en hybride media in conceptuele, onderdompelende installaties of site-specifieke interventies terwijl ze natuurlijke fenomenen gebruikt als materiaal en kritische processen. Schuberts werken behandelen thema?s zoals zelforganisatie, communicatie tussen diersoorten en morfologie met behulp van transdisciplinaire methoden, zoals het simuleren van wetenschappelijke experimenten, biohacking, theoretische analyse en collaboratieve praktijken. ? www.theresaschubert.com

Media