
Print Wikipedia is zowel een utilitaire visualisatie van de grootste verzameling aan menselijke kennis als een poëtisch gebaar naar de uitdagingen van het zelf-weten versus het raadplegen van enorme databestanden. De kunstenaar schreef software die de ganse Engelstalige Wikipedia-database omzet in 7 473 volumes van 700 pagina?s elk, compleet met kaft, en laadt ze dan op met het oog op print-on-demand. Gebaseerd op wat waarschijnlijk de grootste toe-eigening is die ooit is verwezenlijkt, is het ook een poëtisch werk dat de aandacht vestigt op de enorme omvang van de encyclopedie en de onmogelijkheid om de inhoud van Wikipedia weer te geven onder de vorm van een materieel object in vaste vorm: van zodra een volume is afgedrukt is het al verouderd. Het werk is ook een reflectie op de werkelijke transparantie of volledigheid van kennisbestanden en van de geschiedenis.
Het bestaat uit een video die het opladen toont van Print Wikipedia naar de print-on-demand website Lulu.com, evenals boekvolumes die de Wikipedia Table of Contents en Wikipedia Contributor Appendix bevatten. Het kunstwerk werd gelanceerd in New York City in 2015; de Duitse versie was te zien in Berlijn in 2016. Voor de New Technological Art Award 2016 creëerde hij de Nederlandstalige versie.

Michael Mandiberg
Michael Mandiberg (°1977) behandelt het internet als een site, maar ook als een vorm, en zoekt online naar politieke en symbolische macht om in te grijpen in de echte informatiestromen. Hij gebruikt het internet als een manier om het nut van kunst in vraag te stellen en de vraag te formuleren wat een kunstobject is, deels op grond van het vermogen ervan om expliciet te weerstaan aan commercialisering. Zich richtend op zowel de politieke als de poëtische aspecten van technologische subjectiviteiten, maakte hij kopieën van kopieën op AfterSherrieLevine.com, maakte hij plugins voor browsers die de aandacht vestigen op de milieukosten van een mondiale economie op TheRealCosts.com, en maakte hij een gedrukte versie van de volledige Engelstalige Wikipedia. Mandiberg ontving mandaten en commissies van Eyebeam en Rhizome.org. Hij is co-auteur voor Digital Foundations, Collaborative Futures, The Social Media Reader en The Social Life of Artistic Property, en is een co-organisator van Art+Feminism. Hij leidt het New York Arts Practicum en is Associate Professor aan de CUNY. ? www.mandiberg.com