Solar Pink Pong (2014)
Assocreation / Daylight Media Lab

Solar Pink Pong is een kruising tussen een straatspel en een videospel. Spelers kunnen met behulp van hun lichamen en schaduwen interageren met een geanimeerd roos (zon)licht, gereflecteerd op de grond. Het toestel dat dit spel mogelijk maakt, werkt autonoom en volledig los van het elektriciteitsnet. Het kan worden gemonteerd op pilaren, bomen of zijkanten van gebouwen.

De installatie tracht de manier te veranderen waarop mensen omgaan met hun buitenomgeving en het daglicht zien door de lens van technologie. Solar Pink Pong neemt elementen van Pong, een van de eerste mainstream videospelletjes, en van Myron Krueger?s Videoplace, een van de eerste projecten rond ?artificial reality?. In deze installatie is het spel echter niet beperkt tot de conventionele grenzen van een scherm of een videoprojectie. In plaats daarvan manipuleert een robotachtig apparaat het (zon)licht met een computergestuurde dichroïde spiegel die op bijna magische wijze een geanimeerde kleurrijke plek op de grond projecteert, zoals een pixel op een scherm. Wij zijn fysieke wezens en voor het grootste deel van de menselijke geschiedenis hebben we buiten gespeeld bij helder daglicht. Niettemin zijn veel van onze meest populaire hedendaagse games beperkt tot schermen en gedimde lichtomstandigheden in een woonkamer. Dit project is gebaseerd op de veronderstelling dat er een behoefte is aan een interactieve media-ervaring, die op natuurlijke wijze kan samengaan met de fysieke omgeving, zonder te worden gehinderd door de beperking van schermen of van game controllers, en deze omgeving zelfs kan verbeteren.

Assocreation / Daylight Media Lab

Assocreation, opgericht in 1997, is een kunstenaarscollectief gevestigd in Wenen (Oostenrijk) en Ann Arbor, Michigan (VS). De leden werken anoniem met een breed gamma van interactieve installaties en stedelijke interventies. Met behulp van een onderzoeksbeurs van de Stamps School of Art & Design, startte Assocreation in 2014 het Daylight Media Lab ? een samenwerking met ingenieurs gespecialiseerd in robotica tot materiaalkunde aan de Universiteit van Michigan. - assocreation.com

Media