The Art of Memory (1987)
Woody Vasulka

?Art of Memory is zowel een reflectie op het manier van aan geschiedschrijving te doen en de fragmentarische ervaring van het geheugen, als een onderzoek naar het potentieel van een elektronische beeld om een object te worden en los te komen van het twee-dimensionele videoscherm. Dit fascinerend werk, dat bestaat uit beeldvormen die het elektronische beeld grondig herdefiniëren, heeft betrekking op de omzetting van fotografische en cinematografische elementen in elektronische vorm.

Het onderwerp van Art of Memory zijn de catastrofale gebeurtenissen waardoor de twintigste-eeuwse geschiedenis is gekenmerkt ? de Spaanse burgeroorlog, de Russische revolutie, de Tweede Wereldoorlog, de atoombom ? en, bij uitbreiding, de beelden van die gebeurtenissen zoals die zijn opgeslagen in het collectief cultureel geheugen. Woody creëert driedimensionele digitale vormen waarin deze historische beelden zijn getransformeerd totdat ze alleen kunnen worden gelezen als elementen in de kakofonie of het geheugen, als versnipperde tijdsdeeltjes. Hij integreert deze vormen in videobeelden van zuidwestelijke landschappen, die de beelden uit het verleden omhullen maar nog net niet verhullen. Art of Memory doet nadenken over de fragmentarische maar krachtige capaciteit van ons geheugen om zaken op te diepen, om stemmen en beelden uit het verleden voor te stellen via de nieuwe media en met nieuwe betekenissen, en zo het heden te herconfigureren. Beelden uit het verleden achtervolgen dit werk, en dragen bij tot de erfenis van deze gewelddadige en catastrofale gebeurtenissen. Art of Memory plaatst de rol van de camera in het creëren van geschiedenis op de voorgrond, en onthult de capaciteit van de elektronische media om voort te bouwen op de fenomenologie van de media die voorafgingen en die uiteindelijk overbodig te maken." (Marita Sturken, Steina and Woody Vasulka: Machine Media, tentoonstellingscatalogus, San Francisco Museum of Modern Art, 1996, p. 33)

Woody Vasulka

Steina (°1940) en Woody Vasulka (°1937) wonen en werken in Santa Fe, VS. Ze werken samen sinds hun aankomst in de VS in 1965. Zij is muzikante, hij ingenieur en filmmaker. Sinds eind jaren 1960 zagen de Vasulka?s de manipulatie van elektromagnetische energie als een vorm van taal. Reeds in 1969 bouwden ze toestellen die het proces van de elektronische beeldmaking konden analyseren. In 1971 richtten ze in New York The Kitchen op, een multidisciplinaire alternatieve ruimte en experimentele site waar veel kunstenaars de mogelijkheden van beeld en geluid kunnen verkennen.

Media