Digital Vocabulary (2014)
SLIDERS_lab

De fotografische platen van Langage of Binary Images gerealiseerd door Woody Vasulka aan het einde van de jaren ?70 zijn naast elkaar gerangschikt in een virtuele ruimte. Een camera zweeft erover heen, soms dichterbij en soms verderaf, en transformeert het geheel in een landschap van gegevens. Dit is des te meer het geval dat op bepaalde momenten reliëfs verschijnen, zwarte oppervlakken verdwijnen naar de achtergrond terwijl witte oppervlakken naar de voorgrond komen.

De film brengt het oorspronkelijke idee van Woody Vasulka tot leven toen hij Langage of Binary Images creëerde, die observeerde hoe digitale taal en ALU (Arithmetic Logic Unit) logica potentiële dragers waren van een nieuwe poëzie. De 3D-animatie is gerealiseerd met behulp van software die is ontworpen door SLIDERS_lab in samenwerking met Steina en Woody Vasulka tijdens een residentie in Fresnoy, Studio National des Arts Contemporains de Tourcoing, Frankrijk. Het is geschreven met de Max MSP/Jitter-toepassing.

SLIDERS_lab

SLIDERS_lab is een kunstenaarscollectief dat experimenten uitvoert m.b.t. nieuwe manieren om kunstzinnig vormen uit te denken en te realiseren voor grote hoeveelheden informatie, om plastisch na te denken over het esthetisch concept van informatie in het tijdperk van big data. Hun aanpak is veelzijdig en omvat installaties, performances, ontwerpen en experimenten. Hun projecten worden gekenmerkt door hun fictieve dimensie, hun kritische blik, hun onafhankelijkheid t.o.v. codes en hun vermogen om nieuwe ervaringen aan te bieden aan het individuele en collectieve lichaam.

Media