Video Chandelier No.1 (1989)
Nam June Paik

Dit is het eerste werk uit een reeks die bestaat uit een aantal kleine monitoren opgehangen aan het plafond in de vorm van een kroonluchter.

In tegenstelling tot latere versies zijn de monitoren in deze versie allemaal zwart-wit, wat zeldzaam is in de kroonluchterreeks. De kabels en monitoren zitten verstrikt, maar het geheel komt in de vorm van een prachtige kroonluchter. De hele ruimte van de kroonluchter met de kinetische compositie van boven naar beneden, bewegende beelden op de schermen en gloeilampen die hier en daar branden, is overweldigend en zorgt ervoor dat de toeschouwer die onder de kroonluchter staat, een nieuwe ervaring opdoet.

Nam June Paik

Nam June Paik (Seoel, 1932), de ?vader van de videokunst?, studeerde muziek en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Tokyo. Paik was pionier in het gebruik van televisuele elektronische media in de kunst. Zijn oeuvre bestaat uit muziek, performances en media-installaties. Hij is bekend voor de creatie van robots uit televisies en de eerste videocollages met gevonden materialen. Hij was lid van de Fluxusbeweging en werd beïnvloed door kunstenaars als John Cage en Marcel Duchamp. In 1964 verhuisde hij naar New York, waar hij vanaf 1965 begon te experimenteren met elektromagneten en kleurtelevisie, en later met videocamera?s. In 2006 overleed Paik in Miami Beach.

Media