Allvision (1976)
Steina

"Steina is betrokken geweest bij de bouw van gepatenteerde video-imaging apparaten die de filmische camerabewegingen veranderen, zoals pan, kantelen, en zoom. In 1975 begon ze te werken aan een uitgebreide serie getiteld "Machine Vision" waarvan Allvision een onderdeel is. Allvision incorporeert en transformeert fysieke ruimte door middel van video. In deze opto/mechanische installatie vervormt Steina de oriëntatie van de kijker; een geconstrueerde fysieke ruimte communiceert met de waarnemingssystemen van het menselijk oog en de lens van de camera.

Het mechanische apparaat van Allvision wordt centraal geplaatst in een omgeving die weerspiegeld wordt in de bolspiegel van de machine. De focus van de twee camera's, de bol, onthult de omliggende ruimte wanneer die in beeld komt. Dit real-time bewakingssysteem capteert reflecties van de omgeving en stuurt ze live via geslotencircuit-televisies naar twee videomonitoren die naast elkaar staan opgesteld in dezelfde ruimte. De videobeelden creëren een originele ruimte, die de ruimte omvat waarin de kijker zich in feite bevindt, en op hetzelfde moment kan de kijker een abstracte en symbolische representatie van die ruimte zien, als het ware vloeibaar gemaakt door de rotatie van het toestel. Allvision stelt vragen bij het proces van het transcriberen van allesomvattende ruimte en de manieren waarop perceptie kan worden veranderd of overdreven door een mechanische interface. De machine laat een beeld zien van wat anders onmogelijk waarneembaar zou zijn; het privilegieert visie om het onaannemelijke of het fantastische te ervaren. De omzetting van real-time in live video is vergelijkbaar met de bedoeling achter performance art om gewoonten van het zicht te doorbreken. Door het uitbundig gebruik van technologie, vernieuwt Allvision het visueel genot tengevolge van de uitbreiding van het voorgeschreven gebied van de televisie doordat het niet alleen mogelijk wordt een meer abstracte en bewegende ruimte te zien, maar ook om tijd op een concrete manier te beleven. Robert R. Riley, Steina and Woody Vasulka: Machine Media, tentoonstellingscatalogus, San Francisco Museum of Modern Art, 1996, p. 15

Steina

Steina (°1940) en Woody Vasulka (°1937) wonen en werken in Santa Fe, VS. Ze werken samen sinds hun aankomst in de VS in 1965. Zij is muzikante, hij ingenieur en filmmaker. Sinds eind jaren 1960 zagen de Vasulka?s de manipulatie van elektromagnetische energie als een vorm van taal. Reeds in 1969 bouwden ze toestellen die het proces van de elektronische beeldmaking konden analyseren. In 1971 richtten ze in New York The Kitchen op, een multidisciplinaire alternatieve ruimte en experimentele site waar veel kunstenaars de mogelijkheden van beeld en geluid kunnen verkennen.

Media