The West (1983)
Steina

"The West is een tweekanaals video-installatie met tweeëntwintig dubbelgestapelde monitoren die staan opgesteld in een halve cirkel. Binnen de arena van The West is de kijker gehuld in kleur, beweging en geluid wanneer meerdere videobeelden convergeren binnen de ruimte van de galerij om een steeds veranderende symbolische horizon op te roepen.

Bij het creëren van haar videolandschap was Steina gefocust op het Zuidwesten van de Verenigde Staten, als zowel een mythologie als een onderwerp. Voor haar is geschiedenis te vinden in natuurlijke vormen, en de manieren waarop die zijn betrokken bij en veranderd door menselijke interventies. The West bestaat uit beelden die het gebruik door de mensheid van de natuurlijke omgeving onderstrepen: Steina registreerde de afdruk van de mensheid op het landschap via verschillende menselijke technologieën, variërend van bakstenen ruïnes van de Anasazi tot radiotelescopen, ieder op zich een symbool voor de zoektocht naar het op de een of andere manier begrijpen van het universum. Deze beelden bevatten een fascinerend verhaal over het Westen, gerangschikt in muzikale passages die zich in een veegbeweging verplaatsen van de ene monitor naar de andere. Veel van de beelden in The West werden geregistreerd met een motoraangedreven camera die rechtstreeks focust op een bolvormige spiegel ? een toestel dat wordt gebruikt in de installatie Allvision en in verscheidene éénkanaalvideo?s. De camera ziet landschappen gelijktijdig voor en achter de lens, en creëert een cirkelvormige boog van optisch getransformeerde ruimte gecentreerd in de voor de rest rechthoekige vorm van het videoscherm. Door het visueel motief van de horizontale drift wordt de rand van de interne monitor geneutraliseerd en ontstaat de illusie van een beeld in zijwaartse beweging ? als een verre blik die nauwkeurig en eindeloos de omgeving afspeurt. De installatie-omgeving is uitgebreid met een vier-kanaals-audiowerk, gemaakt door Woody Vasulka, volledig geïntegreerd met de video. Weergegeven in maximale saturatie vult de elektronische videokleur het sobere woestijnlicht aan. The West creëert een poëtische visie van de plaats en zijn geschiedenis, een welsprekende verkenning van de voorbijgaande tijd en van het samenvoegen van land en technologie. Robert R. Riley, Steina and Woody Vasulka: Machine Media, tentoonstellingscatalogus, San Francisco Museum of Modern Art, 1996, p. 16)

Steina

Steina (°1940) en Woody Vasulka (°1937) wonen en werken in Santa Fe, VS. Ze werken samen sinds hun aankomst in de VS in 1965. Zij is muzikante, hij ingenieur en filmmaker. Sinds eind jaren 1960 zagen de Vasulka?s de manipulatie van elektromagnetische energie als een vorm van taal. Reeds in 1969 bouwden ze toestellen die het proces van de elektronische beeldmaking konden analyseren. In 1971 richtten ze in New York The Kitchen op, een multidisciplinaire alternatieve ruimte en experimentele site waar veel kunstenaars de mogelijkheden van beeld en geluid kunnen verkennen.

Media