TV Buddha (1974/2002)
Nam June Paik

TV Buddha

Nam June Paik produceerde verschillende versies van zijn werk met de titel TV Buddha, dat Boeddha toont terwijl die tv kijkt. In deze installatie uit de collectie van het Nam June Paik Art Center bekijkt Boeddha zijn eigen beeld op een tv-scherm in real-time, gefilmd door een camera in gesloten circuit.

De scène is op het eerste zicht lachwekkend, omdat Boeddha, de zoeker van de waarheid die de oosterse wijsheid vertegenwoordigt, tv kijkt, het massamedium dat staat voor de moderne beschaving, of omdat hij lijkt te verzinken in narcisme gefascineerd door zijn eigen beeld op het scherm. Aan de andere kant laat het werk zien hoe Boeddha in zichzelf kijkt door zich op tv te zien, en stelt het dus een ernstig onderwerp van zelfonderzoek voor. Tijdens een tentoonstelling in Keulen in 1974 nam Paik de plaats van Boeddha in, gekleed als een monnik. Het belangrijkste in dit werk is echter dat een toeschouwer op het tv-scherm verschijnt wanneer hij naar het scherm leunt om te kijken wat Boeddha ziet. Dit is wat Paik zocht ? een elektronische omgeving die niet is afgesloten en de deelname van het publiek uitlokt.

Nam June Paik

Nam June Paik (Seoel, 1932), de ?vader van de videokunst?, studeerde muziek en kunstgeschiedenis aan de universiteit van Tokyo. Paik was pionier in het gebruik van televisuele elektronische media in de kunst. Zijn oeuvre bestaat uit muziek, performances en media-installaties. Hij is bekend voor de creatie van robots uit televisies en de eerste videocollages met gevonden materialen. Hij was lid van de Fluxusbeweging en werd beïnvloed door kunstenaars als John Cage en Marcel Duchamp. In 1964 verhuisde hij naar New York, waar hij vanaf 1965 begon te experimenteren met elektromagneten en kleurtelevisie, en later met videocamera?s. In 2006 overleed Paik in Miami Beach.

Media