Borealis (1993)
Steina

"Video kan, in vele opzichten, worden gezien als een middel om de ambities van de twintigste-eeuwse abstracte schilderijen te overtreffen teineinde de frame grenzen te overschrijden en meerdere temporaliteiten te creëren. Steina?s Borealis benadrukt de vloeiende kwaliteit van het elektronisch beeld en de manier waarop inhoud en vorm in video vaak onafscheidelijk zijn. In Borealis is video is niet alleen iets wat men bekijkt, maar een omgeving geboren uit de fysieke aanwezigheid van licht, geluid en elektriciteit.

Borealis is een grootschalige, tweekanaalsinstallatie met vier vrijstaande doorschijnende schermen en twee videoprojectoren, elk uitgerust met een spiegelapparaat dat de beelden verdeelt over de schermen. De beelden verlichten beide zijden van de schermen en lijken te zweven in een donkere kamer. De natuurlijke geluiden en de beelden van Borealis, opgenomen door Steina in lJsland in 1992, overweldigen de omgeving waarin ze zijn geplaatst, met de nadruk op de grootsheid van de natuur. De kijker wordt meegetrokken in een meditatie over de patronen van natuurlijke processen, en wordt geleid om de statische manieren in vraag te stellen waarop landschappen gewoonlijk worden voorgesteld. Met zijn voortdurende aanvoer van water, golven en schuim, zijn dampen en nevels in terugkerende patronen, verwijst Borealis naar de kracht van de natuur als een overtuigend element dat alle gevoel van duurzaamheid dreigt te vernietigen. Dit suggereert andere principes die aan het werk zijn in Steina?s aangetrokkenheid tot het medium: haar interesse in inspirerende onthullingen over de tijdgebaseerde en tijdelijke dimensies van video zelf; en haar wens om nieuwe ervaringen aan te bieden aan de kijker, geleid door een voortdurend onderzoek naar diffuse zintuiglijke verschijnselen." Robert R. Riley, Steina and Woody Vasulka: Machine Media, tentoonstellingscataloog, San Francisco Museum of Modern Art, 1996, p. 20

Steina

Steina (°1940) en Woody Vasulka (°1937) wonen en werken in Santa Fe, VS. Ze werken samen sinds hun aankomst in de VS in 1965. Zij is muzikante, hij ingenieur en filmmaker. Sinds eind jaren 1960 zagen de Vasulka?s de manipulatie van elektromagnetische energie als een vorm van taal. Reeds in 1969 bouwden ze toestellen die het proces van de elektronische beeldmaking konden analyseren. In 1971 richtten ze in New York The Kitchen op, een multidisciplinaire alternatieve ruimte en experimentele site waar veel kunstenaars de mogelijkheden van beeld en geluid kunnen verkennen.

Media