Wachten aan de schoolpoort (2010)
Tom Van de Weghe

Wachten aan de schoolpoort

n 2008 trok Tom Van de Weghe naar Peking in het kader van de Olympische Spelen en verbleef er uiteindelijk vijf jaar. Hij was er ooggetuige van de opkomst van een nieuwe wereldmacht en kwam in contact met een sterk en zelfverzekerd volk. Dit had twee kanten: behalve aangename, warme ontmoetingen kwam Van de Weghe ook vaak in aanraking met mentale en fysieke beledigingen en vernederingen. Naast het zelfvertrouwen stegen ook de uitgaven voor politieke, economische en militaire doeleinden; dit alles voor het welzijn van de staat, tegen het welzijn van het individu met massabetogingen rond problematiek van sociale, politieke, economische, etnische of ecologische aard tot gevolg.

Dat is het grote verhaal achter twaalf kleinere verhalen, ingedeeld volgens de Chinese dierenriem, alle rijkelijk geïllustreerd. Aan de hand van deze verschillende ervaringen schetst Van de Weghe een beeld van de nieuwe wereldmacht China en de enorme impact hiervan.

Tom Van de Weghe

Tom Van de Weghe, °1975, Gent, België www.tomvandeweghe.com Opleiding: Universiteit Gent, België: Master Slavische talen Comenius Universiteit Bratislava, Slowakije: Master politieke wetenschappen Universiteit Gent: Master communicatie Tom Van de Weghe is VRT-correspondent ? eerst vanuit Azië, sinds eind 2012 vanuit de VSA. Zijn bestseller Beestig China over zijn ervaringen in China werd in oktober 2012 uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts. Op hetzelfde moment vond er in Zebrastraat een expositie plaats met foto?s die hij nam tijdens zijn verblijf in China. Deze werden geveild voor het goede doel: de opbrengst ging naar het Belgische ngo Morning Tears, die zich al jaren inzet om kinderen van geëxecuteerde gevangenen in China een beter leven te geven. Enkele van deze foto?s uit het boek en de tentoonstelling zijn in New Zebra te bezichtigen.

Media

Andere werken in dit project