Tentoonstelling: Udsjuen
Naar aanleiding van de 85e verjaardag van beeldhouwer-tekenaar Koenraad Tinel organiseren vzw Jacobus, Kunstencentrum Zebrastraat en de stad Gent een overzichtstentoonstelling van zijn werk in de Gentse binnenstad op drie locaties: de Sint-Jacobskerk, Zebrastraat en Sint-Katelijnestraat (nr. 26). De tentoonstelling KOENRAAD TINEL/ Udsjuen loopt van 30 mei tot en met 28 juli.
Koenraad Tinel is geboren en getogen in Gent. Hoewel hij een begenadigd pianist was, studeerde hij beeldende kunsten aan de kunsthumaniora van Sint-Lucas in Gent en voltooide zijn opleiding aan het Hoger Instituut van La Cambre in Brussel. Hij was jarenlang titularis van de afdeling beeldhouwen aan Sint-Lucas Brussel (LUCA school of arts).
Koenraad Tinel bouwt al decennia aan een imposant oeuvre in tekeningen en sculpturen, maar is ook graag actief op de theaterscène als live tekenaar. In 2018/19 bracht hij nog, samen met Josse De Pauw, muziek LOD, het SPECTRA Ensemble, Lieselot De Wilde en Frederik Neyrinck de voorstelling Zolang hij niet zichzelve kent.
Het is geleden van de tentoonstelling in Museum Dr Guislain in 2009, met de integrale reeks van 240 inkttekeningen uit Scheisseimer (Lannoo) ? de getekende herinneringen aan de oorlogsjeugd van de kunstenaar ? dat in Gent werk van hem te zien was. Samen met de getekende verhalen Flandria Catolica (Peeters) en Verhalen van Het Pajottenland (Atlas Contact) maakte dat boek Koenraad Tinel vooral bekend als tekenaar.
Met de tentoonstelling Udsjuen, die een overzicht biedt van recente werken (2015-2019) aangevuld met sleutelwerken uit de laatste 25 jaar, wordt een kant van Tinels oeuvre belicht, die door de aandacht voor zijn tekenwerk bij het brede publiek wat onder de radar bleef: de ruim halve eeuw die hij reeds besteedt aan het gestaag opbouwen van een sculpturaal oeuvre. Het is de eerste keer dat het publiek de gelegenheid krijgt om zoveel sculpuraal werk van Tinel tegelijk te zien, in zijn geboortestad. Voor de kunstenaar voelt het aan als thuiskomen.
Bijzondere aandacht is er ook voor het getekende beeldverhaal De Goede Udsjuen, een van de vele oorsprongsverhalen die Tinel eindeloos inspireren. Het beeldverhaal wordt opgenomen in de expo en in de begeleidende catalogus (uitgegeven bij Lannoo), en wordt tijdens het feestelijke openingsconcert tussen Tinels sculpturen in de Sint?Jacobskerk op groot scherm vertoond in samenwerking met de Japanse percussioniste Kuniko Kato. Haar uitvoering van Steve Reichs minimalistische Drumming versmelt in een wonderlijke symbiose met de beeldtaal van De Goede Udsjuen en de monumentale beelden van Tinel.
De naam van de tentoonstelling, Udsjuen, verwijst naar de stamvader van de Jakoeten uit Siberië. De ontstaansgeschiedenis rond die mythische figuur wordt door Tinel aangewend als verbindend element tussen de verschillende thema?s van de tentoonstelling, die vanuit de Sint?Jacobskerk uitwaaieren naar de andere locaties in de stad.
De opmerkelijke recente productiviteit van Koenraad Tinel, die zijn hoge leeftijd lijkt te logenstraffen, verlenen de exposure van zijn werk voor een breed publiek extra betekenis.