Tentoonstelling: update_5 // NTAA'14

van 08 november 2014 tot 23 november 2014

Update_5 (08/11/2014 - 23/11/2014) toonde naast de 19 genomineerde kunstwerken, ook een nieuw luik dat bestond uit de selectie, door specialisten uit verschillende sectoren, van de belangrijkste realisaties uit de kunstwereld, van wetenschappelijke ontdekkingen of van innovatieve doorbraken die onze leef- en denkgewoonten significant hebben beïnvloed. Deze objecten of concepten vormden de basis voor een aparte presentatie en perceptie, en interageerden met de werken van de NTAA-geselecteerden.

Na de oproep voor de internationale wedstrijd New Technological Art Award 2014 schreven er zich 383 kandidaten uit 50 verschillende landen in. De negentien genomineerde werken waren:
Nurit Bar-Shai (IL) 'Objectivity [tentative]: Soundscapes series'
JD Beltran (US) + Scott Minnemann (US) 'Cinema Snowglobe'
Jo Caimo (BE) 'InnerRhythms'
Mattia Casalegno (IT) 'RBSC.01'
Mats Dekock (BE) 'Reconstructing Mariënbad'
Alisa Goikhman (IL) 'LangWidgets'
Bart Hess (NL) 'Digital Artefacts'
Beverley Hood (UK) 'Glitching'
Karl Jeron (DE) 'Hermes Opera'
Nandita Kumar (IN) 'eLEMenT:EARTH'
Ebru Kurbak (TR) + Irene Posch (AT) 'The Knitted Radio'
Keith Lam (HK) 'One Day Social Sculpture'
LIA, (AT) 'Filament Sculptures'
Dave Murray-Rust (UK) + Rocio von Jungenfeld (DE) 'Lichtsuchende'
Stéfan Piat (FR) 'Isola'
Quayola (IT) 'Captives'
Stefan Tiefengraber (AT) 'User Generated Server Destruction'
Jacob Tonski (US) 'Balance From Within'
Patrick Tresset (FR) '5 Robots Named Paul'
Alex Verhaest (BE) 'Temps Mort / Idle Times - Dinner Scene'

De jury bestond uit Idis Hartmann (Wetenschappelijk assistent director prof. Peter Weibel van ZKM Karlsruhe, Duitsland), Jean-Marie Dallet (Kunstenaar en lesgever-researcher aan de Université Paris 8), de Stichting Liedts-Meesen, Stef Van Bellingen (Adviseur voor Zebrastraat en Artistiek leider WARP), Paul Dujardin (Artistiek Directeur BOZAR), Nick Ervinck (Kunstenaar en winnaar van de update_2 publieksprijs), Julien Maire (Kunstenaar en winnaar van de prijs van de jury van update_2), Alain Thibault (Artistiek Directeur van ELEKTRA, Montréal), Martin Honzík (Hoofd van de afdeling Prix/Festival Ars Electronica), Edwin Carels (Curator Nieuwe Media-tentoonstellingen) en Patrick Allegaert (Artistiek Directeur Museum Dr. Guislain).

JURYPRIJS

Van de 10 internationale juryleden hebben er 9 hun beoordeling bekendgemaakt. Vijf kunstenaars kregen meer dan 8 punten:
1. Quayola (IT) 'Captives'
ex aequo Jacob Tonski (US) 'Balance From Within'
3. Patrick Tresset (FR) '5 Robots Named Paul'
4. Nurit Bar-Shai (IL) 'Objectivity [tentative]: Soundscapes series'
ex aequo Stefan Tiefengraber (AT) 'User Generated Server Destruction'

De juryprijs ging dus naar twee kunstenaars:
Quayola (IT) 'Captives'
Jacob Tonski 'Balance From Within'.
Uitzonderlijk wordt de prijs van ? 5000 uitgereikt aan beide kunstenaars.

'Captives' - Quayola : " 'Captives' is een doorlopende reeks van digitale en fysieke sculpturen, een hedendaagse interpretatie van de onafgewerkte reeks 'Prigioni' van Michelangelo en zijn techniek 'non-finito'. De klassieke figuren blijven onafgewerkt, waardoor de geschiedenis van hun creatie en transformatie getoond wordt. Industrieel computergestuurde robots boetseren de levensgrote 'onvoltooide sculpturen'."

'Balance From Within' - Jacob Tonski : "Een 170 jaar oude sofa balanceert zwak op één poot, continu wankelend, intern reagerend op externe krachten. Relaties zijn delicate evenwichtsoefeningen. Dit idee leidde tot een balancerende sofa, aangezien Tonski dacht aan hoe al onze sociale interacties plaatsvinden in dit meubelstuk."

Beide kunstenaars kregen een positieve beoordeling van vier verschillende juryleden. Het voorgestelde werk beantwoordt aan de vereisten van de competitie en zijn regels betreffende het esthetisch gebruik van nieuwe technologieën, als antwoord op hedendaagse waarden.

PUBLIEKSPRIJS

Van de meer dan 2000 bezoekers hebben er 525 een geldige stem uitgebracht. De volgende vijf kunstenaars kregen meer dan 30 stemmen:
1. Patrick Tresset (TR) '5 Robots Named Paul'
2. Jacob Tonski (US) 'Balance From Within'
3. Dave Murray-Rust (UK) + Rocio Von Jugenfeld (DE) 'Lichtsuchende'
4. Bart Hess (BE) 'Digital Artefacts'
5. Stefan Tiefengraber (AT) 'User Generated Server Destruction'

De publieksprijs omvat de presentatie van het werk, in de loop van 2015, in een belangrijk Europees cultureel centrum of museum. Deze award ging ontegensprekelijk naar de kunstenaar Patrick Tresset voor zijn werk '5 Robots Named Paul'. "In een omgeving die doet denken aan een tekenklas, kan men gaan zitten en zich laten schetsen door vijf robots. De tekensessies duren tot 40 minuten, waarbij de deelnemer het proces niet kan volgen. Deze ziet enkel de robots die afwisselend observeren en tekenen. De mens wordt passief, de robots krijgen een creatieve, gevoelige rol."

Naast de werken van de genomineerden van de NTAA waren er sleutelwerken te zien uit de kunstwereld, wetenschappelijke ontdekkingen of baanbrekende vernieuwingen die onze leef- en denkwereld doordringend veranderden. Deze objecten of concepten vormden de basis voor een aparte presentatie en beleving en gingen in dialoog met de laureaten van de NTAA. De deelnemende kunstenaars waren Nick Ervinck (BE) 3D print 'LUIZAERC', Didier Faustino (FR) 'Love me tender 2000', FRONT404 'Eyestalkers', Bart Prinsen 'The world [dis]appearing on level_3', LAb[au] Els Vermang 'Chrono'.

Werken bij