Tentoonstelling: update_3. Body Sound

van 17 april 2010 tot 20 juni 2010

update_3. Body Sound (17/04/2010 - 20/06/2010), onder artistieke leiding van Christine Van Assche, legde op zijn beurt een uniek accent op geluid met een selectie werken van de Dienst Nieuwe Media van het Centre Pompidou. Voor de tweede maal werd er een prijs onder de noemer van de New Technological Art Award Foundation Liedts-Meesen georganiseerd met een presentatie van 10 werken.

Update_3/ Body Sound, is een tentoonstelling gemaakt door de Dienst Nieuwe Media van het Centre Pompidou, ontworpen door het Bureau des Mésarchitectures in Parijs en gerealiseerd door de Zebrastraat, op initiatief van de Stichting Liedts-Meesen, onder artistieke leiding van Christine Van Assche. Uit de collectie van de Dienst Nieuwe Media werden geluidswerken geselecteerd. De uitdaging bestond erin een geschiedenis van geluid in kunst te presenteren. Grote namen uit de hedendaagse kunst zoals Bruce Nauman, Vito Acconci, Manon de Boer, Céleste Boursier-Mougenot, Carsten Nicolai-Alva Noto, Anouk De Clercq, Didier Faustino, Mike Kelly/Scanner, Martin Creed, Adam McEwen, Keiko Owada, Mika Vainio, Chris Marker, Ugo Rondinone, Emmanuel Lagarrigue en Semiconductor worden in de parcours van vorm en geluid naast en door elkaar gepresenteerd. De architecten van Bureau des Mésarchitectures, Parijs maakten hiervoor een speciale scenografie.

Voor de tweede maal werd er een wedstrijd onder de noemer van de New Technological Art Award Foundation Liedts-Meesen georganiseerd met een presentatie van 10 werken. De kunstenaars werden geselecteerd uit 264 inzendingen uit meer dan 45 verschillende landen. Een internationale jury bestond uit Peter Weibel (Directeur ZKM Karlsruhe), Jean-Marie Dallet (Professor Université 8 Parijs en curator update_1), Philippe Van Cauteren (Directeur S.M.A.K., Gent), Françoise Meesen (Stichting Liedts-Meesen), Dirk De Wit (Directeur BAM - Instituut voor beeldende, audiovisuele en mediakunst), Stef Van Bellingen (Adviseur Zebrastraat / Artistiek leider WARP), Christine Van Assche (Conservator Nieuwe Media Centre Pompidou, Parijs), Art Yan (Tentoonstellingsorganisator E-Arts Festival Shangai), Nick Ervinck (Kunstenaar, winnaar publieksprijs update_2), Julien Maire (Kunstenaar, winnaar prijs van de jury update_2).

De 10 genomineerde kunstenaars waren:
Perry Bard (US) 'Man With A Movie Camera: The Global Remake'
Félix Luque Sánchez (ES) 'Chapter I: The Discovery'
Boris Debackere (BE) 'Probe'
Peter Alwast (AU) 'Everything'
Peter Beyls (BE) 'Petri'
Dominika Sobolewska (PL) 'RGB (Red-Green-Blue)'
Go Eun Im (KR) 'SEE(N)'
Christoph De Boeck (BE) 'Staalhemel'
Arthur Elsenaar (NL) 'Face Shift'
Julien Gachadoat (FR) 'Gravity'

De juryprijs van 5000 euro werd overhandigd op zondag 20 juni 2010 aan Julien Gachadoat (FR) voor het werk 'Gravity', Een gedeelde publiekprijs ging naar 'Gravity' alsook 'SEE(N)' van Im Go Eun (KR).


Motivatie voor de keuze van de jury voor 'Gravity' van Julien Gachadoat:

Met 'Gravity' kiest de jury voor een interactieve real-time installatie waarbij architectuur, telefonie en typografie samensmelten. Via een sms kan de toeschouwer een tekstbericht verzenden. Vervolgens wordt deze boodschap op een gevel geprojecteerd waarbij gestreefd wordt naar een poëtische dialoog tussen architectuur en publiek. Op unieke en verrassende wijze en met een bijzondere aantrekkingskracht weet Julien Gachadoat de teksten vormelijk en visueel in hun traject te sturen.

In ex aequo ontvangen 'Gravity' van Julien Gachadoat en 'SEE(N)' van Im Go Eun samen de publieksprijs. Ook de Zuid-Koreaanse Im Go Eun weet het publiek te bekoren met een eigenzinnige visie op kijken en herinneren. Met het interactieve werk 'SEE(N)', zien en gezien worden, dirigeert ze onze blikrichting op een inventieve en kunstzinnige manier.

Werken bij